1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. ÜLE 125 000 INIMESE I Eesti toidu kuu üritustel käis rekordarv külastajaid
ÜLE 125 000 INIMESE I Eesti toidu kuu üritustel käis rekordarv külastajaid

ÜLE 125 000 INIMESE I Eesti toidu kuu üritustel käis rekordarv külastajaid

Vananaistesuvi soosis aktiivset ajaveetmist ning meelitas juba üheksandat aastat toimunud Eesti toidu kuu üritustele üle 125 000 inimese ehk rohkem kui kunagi varem.

Enim pakkusid inimestele huvi septembrikuu vältel kestnud sündmuste sari „Vananaistesuvi Hiiumaal“, kuhu jõudis vaatamata pikale sõidule ligi 32 000 inimest. Järgnesid Palamusel toimunud Paunvere väljanäitus ja laat ning Saaremaa toidufestival – kumbagi külastas ligi 22 000 inimest. Menukad olid ka Sibulatee puhvetite päev ja Jäneda sügislaat.

Eesti toidu kuu eestvedaja Kerli Nõgese sõnul oli tänavuse teemakuu programm väga mitmekülgne. „Lisaks peetud üritustele oli fookuses läbimõeldud ja säästlik tarbimine, mille kohta jagasime tarbijatele praktilisi nippe ja tuletasime meelde algtõdesid. Eraldi tähelepanu pöörasime koolilastele, kellele korraldasime koostöös Eesti Põllumajandusmuuseumiga loovtööde projektikonkursi, mis kestab veel 20. novembrini,“ ütles Nõges.

Eesti toidu kuu eesmärk on tuua toidutootmine ja toidukultuur tähelepanu keskpunkti ning väärtustada tööd ja maaelu, mille kaudu toit meie lauale jõuab. Tänavu pöörati eraldi tähelepanu ka toidu raiskamise vähendamisele ja sellele, et Eestis kodumajapidamistes tekkiv toidukadu on liialt suur – aastas viskab iga Eesti elanik prügikasti 26 kilogrammi täiesti kõlblikku toitu.

„Raisatud toit ei ole lihtsalt prügikasti visatud juustuviil või saianukk, vaid selle taga peitub kohalike põllumeeste, tootjate ja kaupmeeste aeg ja töö. Eesti toidu kasvatajad ja tootjad teevad suuri pingutusi kestlikuma toidusüsteemi edendamiseks, aga selles töös lasub oluline roll ka tarbijal endal, eriti kuna ligi poolel toidust lastakse raisku minna just kodumajapidamistes,“ ütles regionaalminister Madis Kallas.

Kallase sõnul on Eesti toidu kuu väga hea formaat, mille kaudu lisaks hooajalise toidu nautimisele, talvevarude täiendamisele ja siseturismi edendamisele saab kõnetada inimesi ka keerulisematel teemadel. „Toidukuu andis võimaluse tutvustada ka Eesti oma toidukultuuri ning tõsta esile toidutootjaid. Me ei tohi unustada tootjate panust, sest toidujulgeoleku mõttes on väga oluline, et toidu tootmine Eestis säiliks, sõltumata ajast ja oludest,“ lisas Kallas.

  • Lisateavet õpilaste loovtööde projektikonkursist saab lehelt Eestitoit.ee.
Head Uudised GoodNews