1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. ÜMBERTÖÖDELDAV MATERJAL I Tekstiiliettevõte Lindström rendib plastpudelitest vaipu
ÜMBERTÖÖDELDAV MATERJAL I Tekstiiliettevõte Lindström rendib plastpudelitest vaipu

ÜMBERTÖÖDELDAV MATERJAL I Tekstiiliettevõte Lindström rendib plastpudelitest vaipu

Ühekordselt kasutatava plastmassi hävitav mõju keskkonnale on aastatega üha kasvanud. Ringmajandusel põhinev tekstiiliettevõte Lindström annab oma panuse probleemi lahendamiseks plastpudelitest vaipade rentimisega.

Tehnoloogia, mille abil plastpudelitest kangast toota, on juba mõned aastad vana, kuid Eestis on plastpudelitest valmistatud toodete pakkumine siiski veel pigem tagasihoidlik. Keskkonnasõbralik tekstiiliettevõte Lindström on võtnud eesmärgiks seda muuta. „Me lähtume kõigis oma tegevustes ringmajanduse põhimõtetest ja püüame oma toodete valmistamisel kasutada võimalikult palju juba olemasolevat, ümbertöödeldavat materjali,“ kommenteeris Lindströmi turundusjuht Oksana Skorbatjuk.

Euroopas tekib aastas ligikaudu 25 miljonit tonni plastjäätmeid, millest taaskasutusse võetakse vaid 30 protsenti. Suur osa plastjäätmetest satub lõpuks hoopis loodusesse, kus see loomade ja lindude elukeskkonda kahjustab. “Looduses laguneb plastpudel kuni 80 aastat ning maa sisse maetuna pikeneb lagunemise aeg lausa 500–1000 aastani. Meie ei näe aga plastjäätmeid prügina, vaid väärtusliku toorainena, millest midagi uut luua. Plastpudelitest valmistatud kangas sobib suurepäraselt näiteks vaipade valmistamiseks, kuna on vastupidav ja säilitab oma omadused väga pika aja jooksul,“ sõnas Skorbatjuk.

Plastikust vaipade valmistamiseks tuleb kasutatud ja kokku kogutud plastpudelid esmalt purustada ja helvesteks jahvatada. Edasi surutakse plasthelbed graanuliteks, mis siis hiljem niidiks sulatatakse. Polüesterniidist põimitaksegi vaibad, millele prinditakse spetsiaalne kujundus. „Ühe ruutmeetri vaiba valmistamiseks kasutatakse umbes 64 plastpudelit. Selline taaskasutus võimaldab vähendada uue toormaterjali valmistamise vajadust ja jäätmete hulka,“ ütles Skorbatjuk.

Keskkonna seisukohalt on oluline ka vaipade eluea mõõtmine – keskmiselt on üks Lindströmi disainvaip aktiivses kasutuses kolm aastat, enne kui selle omadused kahanema hakkavad. Vaipade elueale annab aastaid juurde korrektne hooldus, mis tagab puhtuse ja laitmatu välimuse. Lisaks tähendab vaipade rentimine, et ettevõte ei pea ise muretsema nende nõuetekohase utiliseerimise pärast. “Rõõm on näha, et üha rohkem ettevõtteid mõtleb oma tegevuse keskkondliku jalajälje peale. Meie kliendid näitavad plastpudelitest valmistatud disainvaipu kasutades, et nende tegevus on läbimõeldud ja nad ei tee keskkonnahoiu osas üheski aspektis järeleandmisi,“ kommenteeris Skorbatjuk.

Head Uudised GoodNews