1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Uus ametnikueetika nõukogu alustas tööd
Uus ametnikueetika nõukogu alustas tööd

Uus ametnikueetika nõukogu alustas tööd

Tööd alustas uus ametnikueetika nõukogu koosseis. Esimesel koosolekul arutati muu hulgas võimalikke täiendusi kingituste ja soodustuste heasse tavasse.

„Eetikanõukogu tegevuste fookuses on lähiajal Eesti ettevõtluse toetamine avaliku teenistuse poolt, ametnike õiguste teema ja rahvusvahelistel üritustel osalemise tingimuste korrastamine,“ ütles nõukogu esimees Heiki Sibul.

Nõukogu tegeleb ametnikueetikateemaga laiemalt, tõlgendab ametnikueetikakoodeksit ja annab sellel teemal vajadusel seisukohti. Lisaks nõustab ametnikke ja asutusi ametnikueetika üldistes küsimustes ning aset leidnud juhtumite korral.

Eetikanõukogu on vastu võtnud näiteks ametnike väljendusvabaduse hea tava ning kingituste ja soodustuste hea tava. Samuti on nõukogu andnud seisukohti mitmetes ametniku igapäevast tööd puudutavates teemades, nagu näiteks reklaamis osalemine, sõnavõtud sotsiaalmeedias või kõrvaltegevustes osalemine.

Uues eetikanõukogus alustasid tööd valdkonna asjatundjatena ministeeriumidest ja valitsusasutustest: rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov, justiitsministeeriumi asekantsler Kristel Siitam-Nyiri, häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela, politseiameti korruptsioonikuritegudebüroo juht Mati Ombler. Põhiseaduslikku institutsiooni esindab riigikontrolli nõunik Airi Mikli, kohalikke omavalitsusi Tartu linnavalitsuse linnasekretär Jüri Mölder. Avaliku teenistuse välistest ekspertidest on kaasatud avaliku arvamuse, meedia ja kommunikatsiooni eksperdina Triin Vihalemm (Tartu Ülikooli ühiskonnateadusteinstituudi kommunikatsiooniuuringute professor), avaliku teenistuse eetika eksperdina aga Leno Saarniit (Tallinna Tehnikaülikooli Ragnar Nurkse innovatsiooni- ja valitsemisinstituudi lektor). Nõukogu juhib endine kõrge riigiametnik, praegune Eesti Interneti Sihtasutuse juhatuse liige Heiki Sibul.

Eetikanõukogu juhendmaterjalide kohta leiab infot rahandusministeeriumi kodulehelt. Ametnikueetika nõukogu on alates 2013. aastast rahandusministeeriumi juures tegutsev sõltumatu valitsuskomisjon, mille eesmärk on ametnike põhiväärtuste ja ametnikueetika tugevdamine.

Head Uudised GoodNews