1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Vaba Lava uuslavastuses hakkavad kõik ühiselt pidurooga valmistama
Vaba Lava uuslavastuses hakkavad kõik ühiselt pidurooga valmistama

Vaba Lava uuslavastuses hakkavad kõik ühiselt pidurooga valmistama

Crying_lambVaid kahel õhtul, 16. ja 17. aprillil, toob Vaba Lava oma kuraatoriprogrammi raames lavale Belgia kunstniku Christophe Meierhansi lavastuse “Ühendus paratamatu ületamiseks. Sada sõda üleilmse rahuni”. Tegemist  on ainulaadse lavastusega, kus kõik osalejad valmistavad ühiselt pidusöögi ning tühja kõhuga ei lahku loodetavasti keegi.

Brüsselis töötav interdistsiplinaarne kunstnik Christophe Meierhans uurib oma teostes erinevaid igapäevaellu sekkumise võimalusi, mida kunst võiks pakkuda, manipuleerides inimeste sotsiaalsete harjumuste ja tavapäraste kokkulepetega. Ka Tallinnas etenduv lavastus teeb seda viisil, kus etenduse ainsateks osalejateks on sada publikuliiget, kellele lavastustrupp on andnud juhtnöörid, millest lähtuvalt võiks valmida suur ühine pidusöömaaeg.

Inimesed kohtuvad uute inimestega, valmistavad toitu ja pärast söövad selle ühiselt ära. Sellega küsib lavastaja küsimuse – kas on võimaik valmistada selline toit, mis maitseb kõigile? Ühine söömaaeg, toidu jagamine kaaslastega loob ühistunde, mis on heatahtlikkuse avalduseks teineteise vastu, kuid kas demokraatia oma algses tähenduses on üldse võimalik või jääb keegi ikkagi nälga?

Vaba Lava juhatuse liige Kristiina Reidolv leiab, et lavastus on korralduslikult põnev väljakutse, sest kuigi eelnevalt ei ole tarvis proove teha, tuleb koguda kokku palju erinevaid toiduaineid, millest sada inimest kahel õhtul söönuks saavad. „Olemasolev külmkapp jääb selle jaoks ilmselgelt kitsaks.” Lavale saabub etenduse tarbeks kokku umbes 100 kilo toitu 24 eri tootegrupi kujul, 800 lauanõud ning maksimaalselt 100 inimest.

Etendused leiavad aset vaid kahel õhtul, 16. ja 17. aprillil, Tallinnas Vaba Lava teatrikeskuses, Telliskivi loomelinnakus, algusega kell 19.00. Piletid etendustele on müügil Piletilevis.

Peale 16. aprilli etendust toimub arutelu demokraatia võimalikkuse üle. Arutelul osalevad lavastaja Christophe Meierhans, poliitik Silver Meikar, esseist Valle-Sten Maiste ja Vaba Lava selle hooaja kuraator Madli Pesti.

Christophe Meierhansi lavastust toetavad: Oma Põrsas Oü, AS Kaupmees & KO, PK Ilmarine Hotell, BAMBONA, ABC Motors, Santa Maria, AJAR Stuudio, Boheem, Boheem Pizzeria, Konteiner, Riigikogu

Lavastust aitavad välja tuua 16 noort teatriprodutsenti, kes osalevad Vaba Lava ja Läti Uue Teatri Instituudi rahvusvahelises produtsentide koolituse projektis “Theatre Expanded”, mis toimub Interregi Kesk-Läänemere 2014-2020 programmi raames.

Vaba Lava 2015/2016 hooaja kuraatoriprogrammi on kokku pannud rahvusvaheline etenduskunstide ekspert Thomas Frank Austriast ning teatriuurija ja -kriitik Madli Pesti, kes valisid  avalikule ideekonkursile laekunud 244 projekti hulgast välja 9 lavastust, koondades need pealkirja alla “Tavalised inimesed: alastusest enam”.

Vaba Lava on kaasaegne ja avatud etenduskunstide keskus, mille eesmärgiks on pakkuda väiketeatritele ja vabatruppidele soodsaid arengutingimusi nii teatrihoone kui erinevate tugiteenuste näol, ning arendada rahvusvahelist koostööd. Teatrikeskus on avatud uutele kooslustele ja värsketele ideedele. Vaba Lava suurtoetaja on telekommunikatsioonifirma Starman.

Head Uudised GoodNews