1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Vabaduse peremänguväljak on valmis
Vabaduse peremänguväljak on valmis

Vabaduse peremänguväljak on valmis

Suve keskel alanud ehitustööd Vabaduse pargi peremänguväljaku rekonstrueerimiseks on lõppenud. Mänguväljak sai uued seadmed ja elurikkust väärtustava kujunduse.

Nõmme linnaosa vanema Karmo Kuri sõnul on Vabaduse pargi peremänguväljaku loomist ja valmimist oodatud ligi viis aastat. „Nõmme populaarne vaba aja veetmise koht on saanud uue ilme, kus leiavad tegevust igas vanuses ja füüsilises vormis inimesed. Peremänguväljak on põnev ja turvaline koht, kus lapsed saavad omavahel mängida ning ka vanemad sellesse kaasata,“ rääkis Kuri.

Mänguväljakul on uued seadmed ja treeninguvahendid eri vanusegruppidele. Korrastati väljaku juurde viivad pargiteed ja trepp laululava ning võrkpalliplatsi vahel. Uuenduse käigus vahetati välja ka valgustus ja paigaldati uus pargiinventar mängualade juurde.

Ehitustööd tellis Tallinna keskkonna- ja kommunaalamet, töid teostas Nordpont OÜ ja tööd läksid maksma ligi 673 000 eurot. Projekt valmis Loovmaastik OÜ maastikuarhitektide Toomas Põllu ja Maret Abeli ning elektriinsener Andres Kuimeti koostöös. Ehitustööd lõppesid küll juba detsembris, kuid kasutusluba väljastati jaanuari keskel.

Vabaduse parkmetsas asuvale kinnistule aadressil Sihi 98 loodud peremänguväljakul on treeningu- ja mängualad eri vanusegruppidele. Ligipääs peremänguväljakule on tagatud igast küljest. Tähe tänavalt on olemasolev juurdepääsutee pereväljaku ja kõlakoja teenindusautodele. Sihi tänavalt on projekteeritud juurdepääs väiksematele teenindusmasinatele treeningväljaku hoolduseks. Nõmme-Kase tänavalt on tagatud hea juurdepääs ratastooliga vaegliiklejatele.

Vabaduse pargi peremänguväljak. Foto: Nõmme Linnaosa Valitsus

Pereväljaku katendi struktuur on tuletatud meekärjest. Meekärje idee tuleb sellest, et kaitsealuses Vabaduse pargis ei niideta ning seal on säilinud palju õitsvaid ja mõningaid kaitsealuseid rohttaimi, mis meelitavad juurde putukaid, sh mesilasi. Mesilased on elurikkuse üheks sümboliks ning sellest lähtuvalt on mesilastega seotud kujundit ka kaitsealuse pargi osalisel ümberkavandamisel kasutatud sõnumiga „hoidke loodust ja elurikkust“.

Puude säilimise ja säästliku lahenduse loomisel on mesilaskärg paigaldatud erinevatel aladel eri nurga all vastavalt suurematele maamärkidele. Üldjuhul on meekärje moodulid võimalusel omavahel mustrina kokku põimitud, kuid on kavandatud ka üksikuid meekärje mooduleid, et säilitada rohkem väärtuslikke puid. Mänguvahenditel, kus kukkumiskõrgus on 0 m, enamikel treeninguvahenditel ja võrkpalliväljaku alal ei ole turvaala, vaid vaba ruum ümber vahendi, mis võimaldas meekärje mustrit rajada puitpalkidest.

Kogupereväljaku inventari väljanägemise valiku kriteerium on sulandumine looduskeskkonda. Pargi inventari ning mängu- ja treeninguvahendite teraskonstruktsioonide valdavad värvitoonid on tuletatud männitüve värvusest.

Head Uudised GoodNews