1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Vabaerakond soovib vähendada Riigikogu liikme lahkumishüvitist
Vabaerakond soovib vähendada Riigikogu liikme lahkumishüvitist

Vabaerakond soovib vähendada Riigikogu liikme lahkumishüvitist

Vabaerakonna Riigikogu fraktsioon esitas täna menetlusse Riigikogu liikme staatuse seaduse eelnõu. Sellega soovitakse vähendada Riigikogu liikmete nn. mandaadist vabatahtliku loobumise kompensatsioon kolme kuu ametipalgalt ühe kuu palgale. Samuti piiratakse selle saamise võimalust nii, et ka väikese kompensatsiooni saamiseks peab olema saadik töötanud Riigikogus vähemalt kaks aastat.

Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni ja erakonna esimehe Andres Herkeli sõnul on Riigikogu praeguses koosseisus saadikute ametist lahkumine epideemiline. „See puudutab kõiki suuri erakondi. Võetakse vastu kolme kuu kompensatsioon ja asutakse mõnda muusse, tihti poliitilise sinekuurina omandatud ametisse. Viimane suurem lahkumislaine toimus 2018. aasta suve hakul, kui lahkusid Martin Repinski Keskerakonnast ning Deniss Boroditš ja Eerik-Niiles Kross Reformierakonnast,“ rääkis Herkel.

Vabaerakonna hinnangul astutakse eelnõuga konkreetne samm Riigikogu usaldusväärsuse ja autoriteedi taastamiseks. Eelnõu keskendub ühele alusetule privileegile.

Herkeli sõnul ei haaku kehtiv lahkumishüvitiste määramise kord avaliku teenistuse seaduse ega ka töölepingu seaduse alusel tekkinud töösuhetega. Ametnikud ega erasektori töötajad ei saa nautida samasugust õigust, kui nad otsustavad omal soovil töölt lahkuda (v.a. juhul, kui selles on eraldi kokku lepitud). „Töötukassa võimaldab saada oma osa töötukindlustusest, kuid tööandja ei maksa kolme palga ulatuses hüvitist pärast üheaastast töötamist. See on terav ja põhjendamatu ebavõrdsus saadiku ja lihtkodaniku vahel, mis tuleb lõpetada,“ on Herkel veendunud.

Head Uudised GoodNews