1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Vabariigi aastapäeva piduõhtu jõuab sel korral Eestimaa kodudesse Paidest
Vabariigi aastapäeva piduõhtu jõuab sel korral Eestimaa kodudesse Paidest

Vabariigi aastapäeva piduõhtu jõuab sel korral Eestimaa kodudesse Paidest

Tänavu jõuab vabariigi aastapäeva õhtuse traditsioonilise presidendi vastuvõtu asemel tele-eetrisse eriprogramm, mille osaks on muuhulgas ka tavaks saanud kontsertetendus ja riigipea kõne ning keskne roll on programmis tänavuste riiklike teenetemärkide kavaleridel. Kontsertetenduse paneb kokku Kinoteater ning kogu õhtune teleprogramm jõuab ETV ekraanile Paidest.

“Kõigi 24. veebruari õhtuste sündmuste epitsenter on sel korral Eestimaa süda ja keskpunkt Paide. Oleme tegelikult Paidet asukohana kaalunud varemgi, kuid tavapärase publikuhulgaga Paide muusika- ja teatrimajja ära ei mahuks. Aga tänavu on teisiti ja jätkame seda head mustrit, kus viime pidupäeva võimalikult paljudesse Eestimaa kohtadesse,“ ütles presidendi avalike suhete juht Taavi Linnamäe.

Kõigi 24. veebruari õhtuste sündmuste epitsenter on sel korral Eestimaa süda ja keskpunkt Paide.

Tavapäraselt on vabariigi aastapäeva eel tublisid Eesti inimesi ja sõpru tunnustatud ka riiklike teenetemärkidega. „Sel korral juhtub see vahetult aastapäeva eel ning koos riigipea kõne ja vaid selleks õhtuks loodud erilise kontsertetendusega vormub nende tublide Eesti inimeste lugudest väärikas ja ilus teleõhtu,“ lisas Linnamäe.

Seekordse vabariigi aastapäeva kontsertetenduse loomeseltskond koosneb Kinoteatri inimestest ning etendus tõukub Juri Lotmani mõttest, et kultuuri arengu peamine positiivne stiimul on erinevuste põkkumine. „Kuigi vajame inimestena enda kõrvale sarnaseid, on meile tõeliselt inspireerivad kokkupuuted ja sõprused need, kus kohtume teistsugusega. Areng ja kasv toimub piirialadel ja liitekohtades,” selgitas idee tagamaad Paavo Piik Kinoteatrist.

Kuigi vajame inimestena enda kõrvale sarnaseid, on meile tõeliselt inspireerivad kokkupuuted ja sõprused need, kus kohtume teistsugusega.

“Lubame, et anname endast maksimumi, et rahval oleks hiljem, mida kiruda,” täiendas Henrik Kalmet. Lavastustiimi kuuluvad Henrik Kalmet, Paavo Piik, Paul Piik, Sander Mölder muusikajuhina, Anneli Arusaar kunstnikuna ning Priit Mikk produtsendina.

Rahvusringhäälingu jaoks algab pidulik telepäev juba varahommikul riigilipu heiskamisega ja kestab kuni hilisõhtuni. „Eestimaa südamest kontsertetenduse ja riigipea kõnega otse-eetrisse minek on meile esmakordne ja väga eriline sündmus. Üllatused, mida televisioon võimaldab, ei puudu ka sellel õhtul, “ ütles ERRi elamussaadete peatoimetaja Karmel Killandi.

Eesti Vabariigi aastapäeva kontsertlavastus Paides on nii muusika- ja teatrimaja kui kogu linna jaoks suur tunnustus ning kinnitus, et Eesti keskel asuvas väikelinnas toimuvat on märgatud ja peetakse oluliseks, selgitas muusika- ja teatrimaja juht Martha-Beryl Grauberg. „Kehtivad piirangud on praegusel juhul meie jaoks erakordne võimalus, sest tavapärasel kujul koos publikuga poleks sündmus meie majja ära mahtunud. Oleme põnevas ootuses ning rõõmsad, et vabariigi aastapäeva olulisim sündmus ja presidendi kõne jõuab telepildi vahendusel Eestimaa kodudesse just siit.“

Varasematel aastatel on vabariigi sünnipäeva tähistatud 24. veebruaril ja sellele eelnevatel päevade sündmustepõimikuga, mis on toonud erinevates kohtades kokku tuhandeid inimesi. Kuivõrd kroonviirus hetkel veel taandumise märke ei näita, toimub suurem osa pidulikest sündmustest ilma füüsilise publikuta.

Head Uudised GoodNews