1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Välisminister Liimets: oleme Leeduga solidaarsed ja meie seisukoht on, et Euroopa peab ühiselt tegutsema
Välisminister Liimets: oleme Leeduga solidaarsed ja meie seisukoht on, et Euroopa peab ühiselt tegutsema

Välisminister Liimets: oleme Leeduga solidaarsed ja meie seisukoht on, et Euroopa peab ühiselt tegutsema

Välisminister Eva-Maria Liimets arutas täna Leedu välisminister Gabrielius Landsbergisega Valgevene põhjustatud rändesurvet Leedule ning rääkis võimalikest sanktsioonidest inimkaubanduse korraldajatele. Lisaks arutas välisminister olukorda ja edasisi tegevusi Euroopa Komisjoni siseasjade voliniku Ylva Johanssoniga.

„Praegu on kõige olulisem peatada seadusliku aluseta Leetu saabuvate migrantide voog ja tagasisaatmise tõhustamiseks teha kõikidel tasanditel koostööd. Ebaseadusliku rände lähteriikidele tuleb anda mõista, et nende kodanikke kasutatakse poliitiliselt ära. Kujunenud olukorrale piiri panemine on kahtlemata kõigi osapoolte huvides,“ rääkis välisminister Eva-Maria Liimets. „Rändesurve ja inimkaubanduse kasutamine poliitilise mõjutusvahendina ning tavaliste inimeste küüniline ja sageli inimõiguseid rikkuv ärakasutamine peab lõppema,“ lisas ta.

Surve, mida Valgevene osutab Euroopa Liidu välispiirile, on välisministri sõnul lubamatu. „Oleme Leeduga solidaarsed ja meie seisukoht on, et Euroopa peab ühiselt rohkem tegema, et aidata kaasa Euroopa Liidu välispiiri kindlustamisele. Samuti tuleb Euroopa Liidul inimkaubanduse eest vastutavate isikute suhtes kasutada kõiki meetmeid, mis aitaksid kaasa olukorra lahendamisele, sealjuures arutada sanktsioonide võimalust,“ sõnas Liimets.

Eesti välisministril on plaanis lähiajal arutada olukorda Leedu piiril ka Soome, Türgi ja Iraagi välisministritega.

Head Uudised GoodNews