1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Välisminister Liimets: Venemaa sõda Ukrainas tuleb peatada
Välisminister Liimets: Venemaa sõda Ukrainas tuleb peatada

Välisminister Liimets: Venemaa sõda Ukrainas tuleb peatada

Välisminister Eva-Maria Liimets osales täna, 27. veebruaril video teel Euroopa Liidu välisministrite erakorralisel kohtumisel, kus Euroopa Liidu välisministrid koordineerisid edasisi diplomaatilisi samme ja sanktsioonide laiendamist vastuseks kõiki rahvusvahelise õiguse norme eiravale Venemaa suurele sõjalisele agressioonile Ukrainas.

„Euroopa Liidu riikide ja meie partnerite ja liitlaste seisukoht on ühtne: Venemaa sõjaline agressioon on kuritegu suveräänse ja demokraatliku Ukraina ning tegelikult kogu Euroopa vastu, sest selge on see, et Venemaa sõjaga Ukraina vastu kaasnevad tugevad mõjud kogu Euroopale. Venemaa inimvaenulik sõjaline tegevus tuleb peatada,“ rõhutas välisminister Liimets.

Kohtumisel kõneldi ka konkreetsete sanktsioonide kehtestamisest ning omavahelisest koordineerimisest. „Eesti toetas täna Euroopa Komisjoni ettepanekut eraldada olulisemad Venemaa pangad ülemaailmsest maksesüsteemist SWIFT ning külmutada Venemaa keskpanga varad, et mitte lasta Venemaal vähendada sanktsioonide mõju. Venemaa agressiooni toetavate, sanktsioonide alla sattunud inimeste ja ettevõtete vara tuvastamiseks ja külmutamiseks luuakse Atlandi-ülene töörühm.“

Eesti tervitas otsust sulgeda Euroopa Liidu õhuruum Venemaa lennukitele. „Kindlasti kooskõlastame ka koostööd hübriidsõja, sealhulgas vaenuliku desinformatsiooni vastu. Üks meetmeist on Kremli meediakanalite Russia Today ja Sputnik eetrikeeld,“ lisas välisminister Liimets.

„Ukraina vajab meie tugevat moraalselt, poliitilist, majanduslikku ja sõjalist tuge. Seepärast toetame Ukrainale võimalikult kiire ja suure kaitseotstarbelise abi andmist Euroopa rahutagamisrahastu kaudu,“ toonitas minister. „Eesti osutab Ukrainale poliitilist toetust ja humanitaarabi, seda ka kodanikualgatuste korras Eesti inimeste, ettevõtete ja organisatsioonide kaudu. Samuti aitab Eesti Ukrainast sõja eest põgenevaid inimesi. Ukrainas toimuv puudutab isiklikult paljusid Eesti elanikke, nende lähedasi ja tuttavaid. Seda nägime ka eile Eestis Ukraina toetuseks toimunud taasiseseisvunud vabariigi aja suurimatel rahumeelsetel meeleavaldustel.“

„Venemaa president Putin ei hävita sõjaga ainult miljonite ukrainlaste, vaid ka omaenda inimeste rahumeelset elu,“ tõdes Liimets.

Head Uudised GoodNews