1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Välisminister Reinsalu: Euroopa peab tegema rohkem, et panustada Ukraina võitu
Välisminister Reinsalu: Euroopa peab tegema rohkem, et panustada Ukraina võitu

Välisminister Reinsalu: Euroopa peab tegema rohkem, et panustada Ukraina võitu

Välisminister Urmas Reinsalu osales täna Brüsselis Euroopa Liidu välisasjade nõukogul, kus arutati mitmeid Ukraina abistamise ning EL kandidaatstaatusega seotud küsimusi.

Ministri sõnul on äärmiselt oluline aidata Ukrainal valmistuda eesseisvaks talveks ning kaitsta energiataristut, mida Venemaa süstemaatiliselt praegu hävitada püüab. Eriti oluline on saata Ukrainale õhutõrje relvi ning –moona ning kaugmaarakette.

„Minu sõnum tänasel kohtumisel oli, et Euroopa tervikuna peab oma mõtteviisi muutma. Meie lähenemine Ukrainas toimuvale ei pea olema reageeriv, vaid me peame  praegu tegema rohkem, et panustada Ukraina võitu. Me peame väga selgelt Euroopa Liidu siseselt sõnastama, milline saab olema Ukraina Euroopa Liiduga liitumise teekond lähitulevikus. Samuti tegin ettepaneku, et EL riigid peaksid panustama vähemalt 1% oma sisemajanduse kogutoodangust Ukraina toetamisse. Ukraina SKP on vaid üks protsent Euroopa Liidu omast, kuid Ukraina kannab agressiooni tõrjumise põhiraskust, võideldes Euroopa väärtuste ja julgeoleku eest.“

Ühtlasi rõhutas Reinsalu taas kord vajadust karmistada Venemaale kehtestatud sanktsioone ning võtta Venemaa vastutusele agressiooni- ja sõjakuritegude eest Ukrainas.

„Kutsusin tänasel kohtumisel üles kiiremas tempos välja töötama Venemaale üheksandat sanktsioonide paketti, mille keskmes oleks energiakandjate sanktsioneerimine. Praegu vaatame tõtt tõsise moraaliriskiga, kus EL liikmesriigid on ostnud Venemaalt gaasi ja naftat kaks ligi kaks korda enama raha eest kui oleme Ukrainale abi andnud. Olulisena rõhutasin ka seda, et Venemaa agressiooni praeguses etapis peame keskenduma sõja hinna märgatavale tõstmisele ning Venemaa juhtkonna vastutusele võtmisele rahvusvahelises tribunalis,“ ütles Reinsalu. Ta lisas, et riigid peavad tingimata hoiduma Ukraina võltsrahule sundimisest ning et igasuguste rahuläbirääkimiste lähtekoht peab olema esmalt Ukraina territoriaalne vabastamine ning agressoripoolne vastutus ja kahju heastamine.

Venemaa agressioonisõja valguses tõstatasid välisministrid olulise küsimusena ka Iraani tegevuse Venemaa varustamisel sõjaliste droonidega ning võimalikku ballistiliste rakettide andmist Venemaale. Minister Reinsalu sõnul tuleb juhul, kui Iraani poolne Venemaa rakettidega varustamine on tõestatud, kehtestada Iraani vastu täiendav laiaulatuslik sanktsioonirežiim.

Euroopa Liidu välisministrid arutasid seekordsel kohtumisel ka olukorda Lääne-Balkani riikides. Reinsalu rõhutas vajadust suurendada Euroopa Liidu kohalolekut ja nähtavust Lääne-Balkanil, et tõrjuda Venemaa mõjutustegevust. „Panustamine Lääne-Balkani piirkonna stabiilsusesse on kogu Euroopa Liidu turvalisuse jaoks strateegiline investeering,“ sõnas Reinsalu.

EL välisministrite kohtumisel käsitleti ka Aafrika Suurjärvistu piirkonda kuuluvate riikide olukorda ning vajadust uuendada Euroopa Liidu strateegiat Aafrika suunal.

Välisminister Reinsalu osales täna ka EL välisministrite kohtumisel Valgevene demokraatliku opositsioonijuhi Svjatlana Tsihhanovskajaga, kus kutsus riike üles välja töötama uusi sanktsioone  Lukašenka režiimi vastu. Samuti toimus minister Reinsalul kohtumine Itaalia uue välisministri Antonio Tajaniga, kus arutati riikide kahepoolseid suhteid ja julgeolekukoostööd.

Head Uudised GoodNews