1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Valmis Pärnu riigimaja kunstikonkursi võidutöö „Kodutee“
Valmis Pärnu riigimaja kunstikonkursi võidutöö „Kodutee“

Valmis Pärnu riigimaja kunstikonkursi võidutöö „Kodutee“

Pärnu riigimaja kunstikonkursi võidutöö on Maryliis Teinfeldt-Grinsi suureformaadiline tikandtehnikas tekstiilitaies „Kodutee“, mis sai paigutatud oma kohale Akadeemia 2 asuvasse hoonesse 2022. aasta detsembri lõpus.

Võidutöö on Pärnu kesklinna maastikku stiliseeritult edasi andev ja värvirõõmu pakkuv kaasaegne tikitud tekstiilikunstiteos. Kujutades sümpaatselt oma asukohta, pakub loodav taies vaatajatele avastamis- ja leidmisrõõmu Pärnu riigimajas. Taies asub riigimaja 2. korruse suures saalis, mis ühendab endas erinevaid ruumi kasutusfunktsioone. Teose puhul on tegu suureformaadilise tikandiga, mis on saanud inspiratsiooni Pärnu kesklinnast, kus on kujutatud stiliseeritult teede võrgustikku ja haljastust. Taiest on oodatud avastama külastaja nii mõtterännakutes maastiku kohal kui ka puudutades. 

Kunstikonkursi žürii tegi valiku 26 kavandi hulgast. Žürii sõnul on võidutöö märgiline oma materjalivaliku, taktiilsuse ja kombitavuse tõttu, luues kunsti kogemuse võimalikkuse ka vaegnägijatele ning sobitudes seeläbi hästi riigimajade ligipääsetavuse printsiibiga. Taiese kogumaksumus ilma käibemaksuta on 15 500 eurot.

Kodutee. Foto: Mariann Drell

Maryliis Teinfeldt-Grins on tekstiili- ja installatsioonikunstnik, kes käsitleb loomingus mäletamist ja Lääne-Virumaa külamaastike, viljeledes peamiselt tikandit, gobelääni ja kirjutades murdekeelset luulet. Kunstnik kuulub Eesti Kunstike Liitu ja Eesti Tekstiilikunstnike Liitu. Kunstnik on õppinud Kõrgemas Kunstikoolis Pallas, Läti Kunstiakadeemia tekstiilikunsti kateedris ning Eesti Kunstiakadeemias.

Kunstnik kirjeldab töö protsessi järgmiselt: „Pärnu Riigimajja kavandatud teos “Kodutee” sai minu koduateljees valmis 2022. aastal. Mõnda aega seisis suureformaadiline tikand riigimaja saalis, kilesse pakitult ja ootas. Iga kord kui Pärnu sattusin, kas mõnele näituseavamisele, sugulastele külla, randa suvitama, sõitsin riigimajast mööda ja akendest piilus mulle vastu minu tikand. Naeratasin mina ja naeratas tema. Väga vähesed teadsid, seda sealt akendest otsida. Mul on ääretult hea meel, et meil just selline suhe välja kujunes. Nüüd enam ei saagi Pärnus käidud, kui pole riigimajast mööda sõidetud ja silmadega “Koduteed” üles otsitud. Kui seda ei tee, siis polekski justkui Pärnus käidud.“

Head Uudised GoodNews