1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riigikogus on graafikute ühisnäitus „Mälestused maastikest“
Riigikogus on graafikute ühisnäitus „Mälestused maastikest“

Riigikogus on graafikute ühisnäitus „Mälestused maastikest“

Riigikogu kunstisaalis on avatud graafikute Kaija Kesa, Helen Tago ja Lilli-Krõõt Repnau ühine näitus „Mälestused maastikest“.

Riigikogu esimees Jüri Ratas ütles, et kolme graafiku ühisnäitusel on tunda autorite loomingulist kooskõla. „Heameel on tõdeda, et kunstnike töödest õhkub vastu vabaduse mõiste ja sellega seotud erinevad vormid. Autorid toovad ise esile, et vabadus ei ole kunagi midagi iseenesest- mõistetavat,“ ütles Ratas. „Vabaduse sisu mõtestamine ja selle kajastamine on eriti oluline praegusel keerulisel ajal,“ toonitas Ratas.

Mälestused maastikest. Foto: Erik Peinar, Riigikogu

„Mälestused maastikest“ koondab kolme kunstniku graafilisi lehti. Kõik kunstnikud on loomingulise ühenduse graafika.ee liikmed, lisaks ühtsele mõtteviisile seob neid ka ühine stuudio ja galerii, mille visiooniks on kaasaegse graafika edendamine ja mõtestamine.

Näituse pealkiri tuleneb Lilli-Krõõt Repnau samanimelisest seeriast. Graafilised lehed on valminud 2022. aasta kevadel ja kunstnik seob läbi linna- ja loodusvaadete ühtseks tervikuks Tallinna, Lääne-Virumaa ning Narva.  Helen Tago läheneb graafilises installatsioonis Narvale läbi pimetähni kontseptsiooni. Kaija Kesa suuremõõtmelised mokulito tehnikas valminud ööliblikad seovad endas lootust ning ühtlasi sunnivad meid mõtlema elu hetkelisusele. Kesa on ise öelnud: „Neid liblikaid luues mõtlesin tänutundega Ukraina kunstnikele Oksana ja Ivanna Stratiychukile, kes õpetasid siin Eestis meile neid tehnikaid.”

Kõik kolm graafikut on õppinud Eesti Kunstiakadeemias graafikat.

Mälestused maastikest. Foto: Erik Peinar, Riigikogu

Kaija Kesa katsetab oma loomingus erinevaid tehnikaid, peamiselt kuivnõela, fotopolümeeri ja koopiaülekande tehnikaid.   Loomingu teemad on inspireeritud peamiselt loodusest ja inimese sisemaailma võimalustest.

Helen Tago looming on mõjutatud lapsepõlves kogetud hüljatud maastikest ning tühermaadest ning linnamaastikest, viimase korrastatud rütmidest ja esmapilgul nähtamatutest vaheruumidest maastikes.

Lilli-Krõõt Repnau õppis Eesti Kunstiakadeemiale graafikat ning omandas lisaks magistrikraadi animatsiooni erialal. Ta on end õpingute käigus täiendanud Šveitsis, Lutserni Ülikooli Kunsti- ja Disainikolledži videoosakonnas. Aastal 2010 tunnustati Repnau graafikaloomingut Edmund Valtmani stipendiumiga.

Näitusi Toompea lossi kunstisaalis vahendab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga.

Näitus jääb avatuks 23. märtsini ja selle vaatamiseks tööpäevadel kella 10-16 on Toompea lossi sisenemisel vaja esitada isikut tõendav dokument.

Head Uudised GoodNews