1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Vano Allsalu avab täna galeriis Vernissage näituse „Nurk ja aed“
Vano Allsalu avab täna galeriis Vernissage näituse „Nurk ja aed“

Vano Allsalu avab täna galeriis Vernissage näituse „Nurk ja aed“

Täna kell 18 avatakse Vernissage’i kunstigaleriis Vano Allsalu näitus „Nurk ja aed“, kus esitletakse kunstniku maale aastatest 1990-2022. Tegemist on avalöögiga Vernissage’i galerii uuele näitusesarjale, mis vaatleb Eesti abstraktse kunsti suundumusi ja põnevamaid autoreid.

Vano Allsalu. Foto: Enlil Sonn

„Näitusel on eksponeeritud Vano Allsalu 1990ndate abstraktsioonid eesotsas avamaalidega „Nurk“ ja „Brutaalne nurk“, millele oponeerivad värsked lillemaalid ning näituse krooniks olev suureformaadiline „Aed“. Vanimad teostest jõuavad taas kunstipubliku ette pärast kolmekümneaastast vaheaega,“ rääkis Kristiina Radevall, Vernissage’i galerii juhataja.

„Maalimise protsessis saavad esialgu tühjal pinnal nagu kevadisel peenral kokku minu tahe ja nägemus ning kujundite loomulik kasvamine, mis saab toitu sellest, „mis on õhus“ – just samamoodi, nagu taimed koguvad süsinikku atmosfäärist,“ võrdles Vano Allsalu oma loomeprotsessi aednikutööga.

„Nurk on Vano Allsalu varasele loomeperioodile omane kinnismotiiv. Kuna kunstnikku huvitavad asjade algsed, arhetüüpsed vormid ja tähendused, on ta võtnud nüüd eesmärgiks süveneda lillekimbu arhitektuuri. Näitusel mõtiskleb kunstnik selle üle, mis on kunstis tegelikult oluline ja pakub ühe vastusevariandi – see on saladus,“ ütles näituse kuraator Triinu Soikmets.

Allsalu loomingu teemadering on läbi viimase kolme aastakümne ulatunud loodusstiihiatest mütoloogiliste konstruktsioonide ning meeleseisunditeni, puudutades nii intiimselt isiklikku kui ka pakkudes tõlgendusi kultuurilisel ja sotsiaalsel väljal toimuvast. Kunstiteadlane Eha Komissarov on öelnud, et Vano Allsalu tegi juba oma esimeste maalidega korrektiive eesti maalikooli põhimõtetes ja lasi n-ö värvi vabaks.

Vano Allsalu (1967) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia maali erialal, töötanud maali õppejõuna Tartu Ülikoolis, Eesti Kunstiakadeemias ja Sally Stuudios. Aastatel 2013-2019 oli ta Eesti Kunstnike Liidu president, käesoleval ajal asepresident. Ta on Eesti Maalikunstnike Liidu juhatuse liige ning mitmete kunstiasutuste nõunike kogu liige. Vano Allsalu teoseid leidub nii Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Akzo Nobeli kui ka Eesti Panga kogudes, samuti mitmetes erakogudes Eestis ja välismaal.

  • Näitus jääb Tallinnas Olevimägi 16 asuvas Vernissage’i galeriis avatuks kuni 14. jaanuarini 2023.
Head Uudised GoodNews