1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. VEEBIÜLEKANNE I Erikomisjon arutab tegevuspõhist eelarvestamist ja energiahindade leevendamise meetmeid
VEEBIÜLEKANNE I Erikomisjon arutab tegevuspõhist eelarvestamist ja energiahindade leevendamise meetmeid

VEEBIÜLEKANNE I Erikomisjon arutab tegevuspõhist eelarvestamist ja energiahindade leevendamise meetmeid

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon peab täna avaliku istungi, kus arutab riigi 2021. aasta raamatupidamise aastaaruande õigsust ja tehingute seaduslikkust käsitlevat kontrolliaruannet ning Euroopa Komisjoni energiahindade leevendamise meetmeid.

Erikomisjoni esimees Tõnis Mölder ütles, et kui eelmises auditis tõi Riigikontroll esile 2020. aasta riigieelarve seaduse koostamisel tehtud arvestus- ja arvutusvead, mistõttu olid eelarve koondosas nii tulude, kulude kui ka investeeringute ja finantseerimistehingute näitajad valed, siis tänavuse kontrolliaruande kohaselt on eelarveseaduste koondosad õiged, kuid endiselt tuvastati vähemolulisi vigu ministeeriumide eelarveridadel.

„Jätkuvalt on probleeme ka tegevuspõhise eelarvestamise ja seletuskirja arusaadavusega. Riigikontroll osutas, et Riigikogule esitatud 2022. aasta riigieelarve seaduse eelnõu seletuskirjast ei ole aru saada, millele raha kulub, samuti ei ole tagatud perioodide võrreldavus, esineb aritmeetilisi vigu ja eksitavat teksti. Soovime komisjoni istungil kuulata nii Riigikontrolli ettepanekuid kui ka Rahandusministeeriumi vastuseid, kuidas tagada õige info esitamine ning muuta tegevuspõhine eelarve Riigikogu ja avalikkuse jaoks arusaadavaks, läbipaistvaks ja jälgitavaks,“ ütles Mölder.

Erikomisjoni istungile on kutsutud rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus, Rahandusministeeriumi riigieelarve osakonna nõunik Riina Senipalu, eelarvepoliitika valdkonna nõunik Regina Vällik, riigi rahanduse talituse juhataja Kadri Klaos, riigikassa osakonna juhataja Janno Luurmees, rahandusteabe poliitika osakonna nõunik Ellen Kass, Riigi Tugiteenuste Keskuse finantsarvestuse osakonna juhataja-riigi pearaamatupidaja Juta Maar ja Riigikontrolli peakontrolör Ines Metsalu-Nurminen.

Teise teemana arutab erikomisjon Euroopa Komisjoni energiahindade leevendamise meetmeid. Sellele arutelule on kutsutud Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler Timo Tatar.

  • Erikomisjoni avalik videoistung algab kell 13.15 ja seda saab jälgida veebiülekandes.
Head Uudised GoodNews