1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Karis kõneles Itaalia riigipeaga Ukraina toetamisest Venemaa agressiooni vastu
President Karis kõneles Itaalia riigipeaga Ukraina toetamisest Venemaa agressiooni vastu

President Karis kõneles Itaalia riigipeaga Ukraina toetamisest Venemaa agressiooni vastu

President Alar Karis arutas 6. oktoobril Maltas, Vallettas kohtumisel Itaalia presidendi Sergio Mattarellaga Euroopa julgeolekut ja Venemaa agressioonisõda Ukraina vastu. Presidendid kinnitasid igakülgse toe jätkumist Ukrainale.

„Samuti on oluline sanktsioonidega surve jätkamine Kremlile,“ sõnas president Karis. Ta selgitas oma Itaalia ametikaaslasele ka põhjuseid, miks Eesti otsustas piirata Venemaa kodanike reisimist turismiviisadega. „Eesti jaoks on see julgeolekuküsimus kuna miljonid inimesed soovivad Venemaalt lahkuda,“ lisas ta.

Lisaks sõjalisele abile pidasid Eesti ja Itaalia riigipea oluliseks Ukraina igakülgset abistamist riigi ülesehitamisel. President Karis rääkis Itaalia kolleegile, et Eesti aitab Ukrainas üles ehitada Žõtomõri oblastit. Samuti kõneldi Ukraina sõjapõgenike abistamisest nii Eestis kui Itaalias.

Eesti ja Itaalia kaitsekoostööst kõneldes sõnas president Karis, et Eesti hindab kõrgelt Itaalia panust NATO Balti õhuturbemissiooni ja NATO tugevdatud kohaloleku (eFP) vägedesse. „Ootame ka tulevikus Itaalia õhuväelasi taas Ämari baasi meie piirkonna õhukaitses osalema,“ lisas ta.

Presidendid Karis ja Mattarella nõustusid, et Eesti ja Itaalia suhted on suurepärased ning avaldasid lootust, et tihe suhtlus jätkub ka pärast Itaalia uue valitsuse ametisse asumist.

President Karis avaldas heameelt Eesti ja Itaalia kultuurikoostöö üle, mida aitab kindlasti tihendada septembris sõlmitud uus koostööprogramm järgnevateks aastateks. Eesti ja Itaalia riigipea arutasid veel digi- ja küberkoostööd.

Head Uudised GoodNews