1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. VIDEO I Brasiilia põlisrahvaste naised kaitsevad Amazonast
VIDEO I Brasiilia põlisrahvaste naised kaitsevad Amazonast

VIDEO I Brasiilia põlisrahvaste naised kaitsevad Amazonast

“Kui toimivat keskkonnakaitsepoliitikat pole, peavad seda tööd tegema metsakaitsjad,” ütles Maranhão osariigi Guajajara etnilise päritolu põlisrahvaste juht Sônia Guajajara.

2022. aastal tunnistas Time Sônia Guajajara 100 mõjukaima inimese hulka maailmas. Nüüd kandideeris ta São Paulo osariigi asetäitjana föderaalsele kohale Kongressis, mille ta võitis. Nagu tema, juhivad paljud teised põlisrahvaste naised võitlust valitsuse vastu, mis püüab seadustada riigi põlisrahvaste territooriumil toimuvaid ebaseaduslikke tegevusi. Neil on uus lähenemine – nad on Indiaani Tseremoniaalsete Peakatete Delegatsioon (The headdress delegation). See on esimene kord ajaloos, kui selline esindatus on korraldatud põlisrahvaste juhtide poliitilistele ametikohtadele seadmiseks.

“Meie, Brasiilia põlisrahvad, olime alati meie riigi kultuuri okupeerimise vastu,” ütles Sônia Guajajara. “Kuid kui sellekohased kultuurivaenulikud seadused tehakse rahvuskongressil ja täidesaatev võim neid praktikas rakendab, siis on aeg põlisrahvaste kohaloluks.”

2022. aasta augusti alguses Brasiilias Oiapoque’is Amapa osariigis toimunud kongressil riigi kahe kõige olulisema põlisrahvaste juhitava poliitilise organisatsiooni – Brasiilia Amazonase põlisrahvaste organisatsioonide (COIAB) ja Brasiilia põlisrahvaste Ühenduste Liidu (APIB) vahel. Põlisrahvaste naisjuhid võitlevad põlisrahvaste maa päästmise ja kliimamuutuste peatamise eest. Naised, kes on pärit üle kogu Brasiilia, tõid esile konkreetsed ohud, mida nad kogevad oma maa ja rahvaga toimuvat. Need naised on tõusnud oma kogukondade juhtideks ja kandideerivad praegu juhtivatele kohtadele osariigi ja föderaalsel tasandil. Nende ühtsus ja eesmärk põlisrahvaste naistena on viinud ühenduseni Indiaani Tseremoniaalsete Peakatete Delegatsioon.

 

Head Uudised GoodNews