1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. VIDEO I Kallas: poliitiline korruptsioon on üks esimesi asju, millega uus valitsus tegeleb
VIDEO I Kallas: poliitiline korruptsioon on üks esimesi asju, millega uus valitsus tegeleb

VIDEO I Kallas: poliitiline korruptsioon on üks esimesi asju, millega uus valitsus tegeleb

Riigikogu liikmed Indrek Saar ja Jevgeni Ossinovski uurisid infotunnis peaminister Kaja Kallaselt, mida tema juhitav valitsus kavatseb teha võitlemaks poliitilise korruptsiooniga.

Kaja Kallas ütles, et üheks lahenduseks oleks see, et erakonnad saavad rahastust ainult riigieelarvest, et vähendada survet annetusteks. Ta lisas, et riigieelarve olukorda arvestades peaks aga Eestis kui liberaalses riigis olema annetuste kaasamine võimalik.

Peaminister ütles, et üheks konkreetseks sammuks võitluses poliitilise korruptsiooniga oleks tõsta Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni pädevusi, et see ei vaataks mitte ainult erakondade tulusid, vaid oleks võimekus kontrollida ka kulusid. Kallas täpsustas, et kui konkurendi kulud valimisreklaamidele on teisest klassist, siis tekib paratamatult küsimus, kuidas on kõrge nõudluse ajal võimalik asju teistest odavamalt saada.

Peaminister ütles ka seda, et ei toeta mõtet kampaaniate mahu piiramise kohta. „Kui me seame mingi lae, siis tegelikult leitakse võimalusi sellest mööda minna ja sellega me seda eesmärki ei saavuta,“ täpsustas ta.

Kaja Kallas sõnas, et poliitilise korruptsiooni teema on üks esimesi asju, millega uus valitsus tegeleb. Ta ütles, et soovib seda arutada kõigi Riigikogus esindatud erakondadega. „Võib-olla on konsensuse saavutamine liiga ambitsioonikas eesmärk, aga vähemalt kvalifitseeritud enamusega võiksid sellised otsused olla vastu võetud, sest see puudutab meid kõiki. Ja kõik peaksid olema võrdselt pardal – mitte ainult koalitsioon, vaid ka opositsioon,“ märkis Kallas.

Peaminister vastas ka Helle-Moonika Helme küsimusele Rahvusooper Estonia, Sven Sesteri küsimusele energeetika, Mart Helme küsimusele julgeoleku ja Mihhail Lotmani küsimusele välispoliitilise olukorra kohta.

Riigihalduse minister Jaak Aab vastas Andres Metsoja küsimusele omanike õiguste kaitse kohta.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik vastas Rene Koka küsimusele COVID-19 vaktsineerimise kohta, Helmen Küti küsimusele olukorrast seoses kroonviiruse pandeemiaga ning Raimond Kaljulaidi küsimusele kriisist väljumise aja ja prognooside kohta.

Head Uudised GoodNews