1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. VIDEO I Välisminister Reinsalu arutas Läti välisministri Rinkēvičsiga regiooni julgeolekut ja koostööd energiakriisis
VIDEO I Välisminister Reinsalu arutas Läti välisministri Rinkēvičsiga regiooni julgeolekut ja koostööd energiakriisis

VIDEO I Välisminister Reinsalu arutas Läti välisministri Rinkēvičsiga regiooni julgeolekut ja koostööd energiakriisis

Välisminister Urmas Reinsalu oli 9. septembril visiidil Valkas ja Valgas, kus toimus kohtumine Läti välisministri Edgars Rinkēvičsiga, Eesti-Läti keeleauhinna väljaandmine ning Eesti-Läti tulevikukoostöö raporti esitlus.

Välisministrid arutasid kohtumisel kahepoolset koostööd ja valminud raportit, milles keskendutakse piiriülesele koostööle, julgeoleku ja kriisivalmiduse tugevdamisele ning digivaldkonna, taristu ja kultuurikoostöö arendamisele. „Viimane koostööraport valmis üle kümne aasta tagasi ning arvestades viimaste aastate murrangulisi kriise ja kardinaalselt muutunud julgeolekuolukorda, on nüüd väga õige aeg vaadata üheskoos tulevikku ja paika panna eesmärgid tõhusamaks koostööks nii regionaalselt kui ka rahvusvahelisel areenil,“ ütles Reinsalu.

Välisminister sõnas, et piirkondlikus koostöös tuleb keskenduda regiooni julgeolekule ja teha koostööd energiakriisis energiahindade pidurdamisel ja varustuse tagamisel. „Meie prioriteet on leida alternatiivsed gaasitarnevõimalused LNG-terminalide kaudu, arendada taastuvenergiat ja tagada vajalikud meetmed meie inimeste toimetuleku tagamiseks selles ootamatult ja valusalt tabanud energiakriisis,“ sõnas Reinsalu. Samuti on kavas 2025. aastaks viia lõpule elektrivõrkude sünkroniseerimine Mandri-Euroopa võrkudega.

Reinsalu rõhutas, et ühiselt tuleb jätkata igakülgset toetust Ukrainale, kuni sõda on võidetud. „Samal ajal tuleb tõsta agressiooni hind Venemaa jaoks talumatult kõrgeks järgmiste karmide sanktsioonidega, Venemaa rahvusvahelise isoleerimisega ning relvaabiga Ukrainale,” ütles välisminister.

Eesti-Läti tulevikukoostööraportit esitlesid välisministrid ja raporti autorid ERRi korrespondent Ragnar Kond ja Läti endine suursaadik Janis Eichmanis Valgas toimunud seminaril. Arutelu juhtis Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Kristi Raik.

  • Seminari saab järele vaadata välisministeeriumi YouTube’is.

Head Uudised GoodNews