1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Viimast nädalat saab vaadata Mare Vindi joonistusi läbi viie aastakümne
Viimast nädalat saab vaadata Mare Vindi joonistusi läbi viie aastakümne

Viimast nädalat saab vaadata Mare Vindi joonistusi läbi viie aastakümne

Mare Vint 2012. aastal Vabaduse galeriis
Foto: Jüri Hain

17. märtsini saab Adamson-Ericu muuseumis vaadata näitust „Mare Vint. Joonistused läbi viie aastakümne”. Näituse valik keskendub Mare Vindi joonistustele ja üle poole töödest on Eesti Kunstimuuseumi kogudesse kuuluvad varasemad teosed. Esitletud on ka viimaste aastate töid, milles Mare Vindi loomingusse ilmuvad värvipliiatsijoonistus ja tušš lõuendil. Väljapanek toob eredalt esile Mare Vindi tundliku värvimeele küpsemise ning vaimse ja hingelise tasakaalu otsingud.

„Mare Vint on loovalt ja mitmetasandiliselt peegeldanud oma sisemaailma isikupärases kunstikeeles. Joonistuste ekspositsioon kutsub tinglikule rännakule aegade ja ajastute taha, andes ruumi samas iga vaataja sisemisele emotsionaalsele fantaasiarikkale kogemusele,” ütles näituse kuraator ja Adamson-Ericu muuseumi direktor Ülle Kruus.

Mare Vindi juubelinäituste sarja lõpul eksponeerib Adamson-Ericu muuseum valikut joonistustest − kirgastunud sõnumeid kõige tundlikumas kujundikeeles, mis mõjuvad isikupäraselt minimalistlikus käsitluses lausa stiilinäiteina.

Mare Vindi 1960. aastate teise poole ja 1970. aastate alguse loomingus kerkib tugevalt esile laad, mida iseloomustab joonistuste mustvalge kontrast, milles värv kui essents on tinglikum ja pigem markeeriv.

Kunstniku 1980.–1990. aastate pildiruum viib retkele aedade, parkide, linnade ning ka aegade ja ajastute taha. Kristalliseerunud motiivide kohati filigraanne joonte, täpikeste, rütmide ja vaba pinna mäng loovad igale põlvkonnale tõlgendamisteks uusi võimalusi.

„Mare Vindi loomingu austajaid on muuseumisse jätkunud juba neljaks kuuks ning nende kahe tuhande külastuse hulgas on olnud palju nii erinevas vanuses eestimaalasi kui ka välismaalasi, kes sellest universaalsest kunstisõnumist rõõmu on tundnud, sest see näitus kõnetab vanusest sõltumata,” lisas Kruus.

Näitus „Mare Vint. Joonistused läbi viie aastakümne” on Adamson-Ericu muuseumis avatud 17. märtsini 2013.

Head Uudised GoodNews