1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Viinistu kunstimuuseumis avatakse Jüri Arraku stuudionurk
Viinistu kunstimuuseumis avatakse Jüri Arraku stuudionurk

Viinistu kunstimuuseumis avatakse Jüri Arraku stuudionurk

Juuni hakul avatakse Viinistu kunstimuuseumi püsiekspositsiooni osana möödunud sügisel meie seast lahkunud Jüri Arraku (1936-2022) stuudionurk, mis on sügav kummardus ühele olulisimale Eesti kaasaegsele kunstnikule ja tema loomingule.

Väljapanekul on eksponeeritud kunstniku legendaarsest stuudiost pärit esemed alates maalitarvetetest nagu molbert, värvid, tema tuntud kittel, kuni viimase lõpetamata maalini. Vahetu fotomaterjali kaudu saavad aga Viinistu külastajad tutvuda kunstniku loomingutee mitmekülgsete tahkudega ning heita pilk Jüri Arraku maailma.

Peagi avatavas stuudionurgas saab vaadata Arraku algkooli aegsed joonistusi, esimese personaalnäituse külalisteraamatut ning valikut Arraku valmistatud medalite kavanditest, ekslibriised, graafikat ning gobelääni. Lisaks on eksponaatide seas Arraku kujundatud ukselink, raamatud, olulisemate intervjuude helisalvestised ning ka suuremad maalid, mis iseloomustavad loomishetkel maailmas valitsenud globaalseid jõujooni sh. “Varjud müüril VII” (1991), “Öö varjus” (1992), “Tükike taevast” (1999), “Punane muumia ärkab”, “Muumia ärkab” (2008) ning “Teie ja meie” (2019).

Viinistu tünnigaleriide suveprogrammi kuraatori ja kunstimuususeumi 2020. aastal uuenenud püsiekspositsiooni väljapaneku eestvedaja ja NOBA.ac kunstikeskkonna juhi Andra Orn sõnas, et Jüri Arraku looming on olnud alati menukas. “NOBA kunstikeskonna külastajastatistika kohaselt on Arrak aasta-aastalt üks populaarsematest Eesti autoritest. Kuigi tema suuremõõtmelised võimsad maalid võivad jääda mitmetele kunstisõpradele kättesaamatuks, püsib huvi tema graafikateoste vastu jätkuvalt kõrge”.

Kuigi majamuuseum rajatakse traditsiooniliselt hoonesse, kus loomeisik on elanud, siis on ka neid, kes majamuuseumi kontseptsioonile on teisiti lähenenud – näiteks Flo Kasearu on teinud oma eluajal enda kodukohast avatud majamuuseumi. Andra Orni sõnul realiseerub juba Arraku eluajal jutuks olnud majamuuseumi idee Viinistu kunstimuuseumis uudsel ja ehk isegi ootamatul moel, kuid sarnaselt majamuuseumi kontseptsioonile on publikute uudistamiseks välja pandud kunstniku isiklikud esemed. “Majamuuseumite rajamine on kunstnikele väga oluline, kuid teisalt on päris raske eraldiseisvaid hooneid üleval pidada ning ka külastajaid ligi meelitada. Nii on Viinistul kunstimuuseumil plaanis avada veel sarnaseid autoritele pühendatud temaatilisi nurkasid, kus lisaks loomingule on võimalik pilk peale heita kunstniku argielule,” selgitab Orn.

Kõrgelt hinnatud maalikunstnik, graafik, metalli ja filmikunstnik Jüri Arrak osales Eesti kunstielus alates 1970ndatest. Arraku jutustav maailm sisaldab suure sisendusjõuga ootamatuid nägemusi, paradokse ja metafoore, milles on „lahutamatult koos maskeraad ning pihtimus” (Boris Bernstein). Tema äratuntavaimaks kangelaseks on maalist maali korduv masktegelaskuju – paljudele eestlastele tuntud muuhulgas joonisfilmist „Suur Tõll” ja ansambli „Metsatöll” albumikaanelt. Kokku oli Arrakul enam kui 100 isikunäitust.

  • Viinistu kunstimuuseumis avatava Jüri Arraku stuudionurga kuraator on Andra Orn. Eriline tänu näituse ülespanekul läheb Kai Arrakule ja Theo Kehlmannile.
  • Stuudionurga pidulik avamine toimub 3. juunil kell 15:00 Viinistu kunstimuuseumis.
Head Uudised GoodNews