1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD I Virtsu vabatahtlikud merepäästjad katsetavad uudset päästevahendit
FOTOD I Virtsu vabatahtlikud merepäästjad katsetavad uudset päästevahendit

FOTOD I Virtsu vabatahtlikud merepäästjad katsetavad uudset päästevahendit

Virtsu vabatahtlike merepäästjate soov õhukeselt jäält päästmise abivahend soetada, lõppes „Virtsu hülge“ leiutamisega.

Eesti ilmastikuolud on sedavõrd muutunud, et nõrgast jääst on saamas üks olulisemaid ohuallikaid. Jää ei pruugi pika perioodi jooksul saavutada ohutut läbimõõtu (10cm), samal ajal ahvatledes lapsi ja uljaspäid enda pinnale.

Täna kasutavad kutselised päästjad jääst läbi vajunud inimese päästmiseks  päästelauda ehk hansalauda. Talveoludes saab  kannatanu lauale tõmmata ja koheselt alustada soojendamise või muu abiga.

„Hansalaud on kallis ja pole vabatahtlikele kõige käepärasem. Olen aastaid otsinud sobivat abivahendit turvaliseks tegutsemiseks õhukesel jääl. See peaks olema kerge, kompaktne, hea kandevõime ja püstuvusega ning õhukesel jääl lihtsalt teisaldatav,“ sõnas Virtsu merepäästekomando juht Tauno Tähe.

Tähe leidis Marine24 pakutava tooriku ehk Sportyak 245 paadi, mis on hansalauast kordades odavam. Janno Aseri (Lääne-Eesti Vabatahtliku Reservpäästerühma juht) abiga keevitati paadile alla paksemad jalased ning katsed võisid alata.

Nüüdseks on abivahend läbinud mitmeid läbi proovimisi ja saanud rahulolevatelt vabatahtlikelt hüüdnime „Virtsu hüljes“.

„See kannab kuni 400 kg, seda on võimalik jää peal lohistada ja ka kelguna kasutada, sinna mahub inimene pikali heitma, seega saab alajahtunud inimest sinna sisse pakkida ja pikemalt distantsilt ohutult transportida,“ selgitas Tähe.

Tänu katamaraantüüpi põhjale kannatab „Virtsu hüljes“ pardale toetamist, ujukid toimivad kelgu jalastena. Sellele saab kinnitada mootori, juhuks kui on vaja ületada laiemaid jääpragusid või liikuvalt jääpangalt inimesi evakueerida.

„Praeguseks on katsetused õppustel näidanud, et paat on õhukesel jääl abivahendina väga hästi kasutatav, isegi vett täis paat kannab vee peal nelja inimest,“ lisas ta.

Tähe hinnangul on Virtsu vabatahtlike merepäästjate võimekus möödunud aastal oluliselt kasvanud: „Ega selle abivahendiga midagi korda saadaks, kui päästjatel poleks korralikke kuivülikondi. Õnneks saime neid soetada läbi kogukondliku turvalisuse maakondlikku toetusvooru.“

Head Uudised GoodNews