1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Visioonikonverentsil: Eesti kliimaneutraalsus 2050. aastaks on saavutatav
Visioonikonverentsil: Eesti kliimaneutraalsus 2050. aastaks on saavutatav

Visioonikonverentsil: Eesti kliimaneutraalsus 2050. aastaks on saavutatav

Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna keskuse juhataja Lauri Tammiste leidis visioonikonverentsil „Keskkonnateadlik Tallinn – eesmärk, mitte loosung“ peetud ettekandes, et Eesti kliimaneutraalsus aastaks 2050 on täiesti saavutatav eesmärk. Kliimaneutraalsus on olukord, kus õhku ei paisata rohkem kasvuhoonegaase kui ökosüsteem parasjagu siduda jõuab.

Tammiste hinnangul peab selle saavutamiseks olema järgneval kümnel aastal kolm võtmefookust: energiatõhusus kõikides sektorites; energiakandjad ja tootmine peavad muutuma kliimaneutraalseks; metsandus ja maakasutus peavad muutuma nii, et oleks tagatud piisav süsiniku sidumine. „Lisaks kiirele võidule vähendab energiatõhusus investeeringuvajadusi kliimaneutraalsetesse energiaallikastesse ning toob rahalist säästu järgmistel kümnenditel. Elektri ja sooja tootmine on vaja viia olulises mahus üle taastuvenergia allikatele ning transpordis on märgatavalt vaja kasvatada väikese kasvuhoonegaaside heitega energiakandjate osakaalu. Metsanduse arengukava koostamise raames on süsiniku sidumise osas vaja kokku leppida konkreetsed eesmärgid ning selle saavutamist toetavad meetmed, et nende mõju avalduks aastal 2050. Selles vallas tuleks tegutseda kohe,“ rääkis Tammiste.

„Need investeeringud ei juhtu iseenesest. Kuna lõviosa neist tehakse erasektoris, on neile vaja luua sobilikud tingimused, et aidata kaasa süsinikuneutraalsuse saavutamisele. Selleks tuleks kõrvaldada regulatiivsed piirangud, luua stimuleeriv investeerimiskeskkond ja tagada vajaminev pädevuste olemasolu,“ rääkis Tammiste.

Tammiste sõnul pole vaja kliimaneutraalsuseni jõudmiseks täiesti uusi tehnoloogiaid, vaid selle eesmärgi saavutamisel saab olulisel määral kasutada olemasolevaid kuluefektiivseid lahendusi. Lisaks on vaja luua selge investeeringute plaan ja toetavad abinõud hariduse, teadus-arendustegevuse ja ettevõtluse arendamise meetmetega, mis aitaksid sujuvalt seda restruktureerimise protsessi ellu viia ning luua eeldused positiivsete majandusmõjude suurendamiseks.

Head Uudised GoodNews