1. Avaleht
  2. Kunst
  3. XIII noorte laulu- ja tantsupeo elurikkuse perepäeval meisterdati lillekaste rukkililledele
XIII noorte laulu- ja tantsupeo elurikkuse perepäeval meisterdati lillekaste rukkililledele

XIII noorte laulu- ja tantsupeo elurikkuse perepäeval meisterdati lillekaste rukkililledele

Laupäeval Tallinnas Solarise keskuse terrassil toimunud XIII noorte laulu- ja tantsupeo elurikkuse perepäeval meisterdasid sadakond last koos peredega lillekaste. Kastidesse külvati rukkililled, mida saab õigeaegse õitsemise korral juba sel suvel laulu- ja tantsupeopärja sisse punuda.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse teabejuht Sten Weidebaum kinnitas, et meeleolu oli perepäeval ülev ja meisterdamishuvilisi jagus. “Kõik said aru, et on osa millestki suurest – millestki, mis muudab midagi. Inimesed on looduselt aastasadu aina võtnud – nüüd tegime üheskoos midagi, et loodusele linnaruumis ja samuti kõigile kaasinimestele tagasi anda – valmistasime koos Tallinna Poistekoori poiste, Tallinna Huvikeskus Kullo rahvatantsurühma “Sõleke” tantsijate ning kõigi huvilistega lillekastid, mis jäid meist Solarise terrassile keskuse töötajate hella hoolitsuse alla. Kastidesse külvasime rukkililleseemneid ja nüüd tuleb oodata nende tärkamist. Kui lilled selleaastase noorte laulu- ja tantsupeo ajaks õitsema lähevad, on Solaris lubanud laulu- ja tantsupeolistel nendest endale peo jaoks lillepärgasid punuda,” rääkis ta.

Lillekastide meisterdamist juhendasid tööõpetuse õpetajad Tõnu Tammar ja Märt Tammisaar Eesti Tööõpetajate Seltsist. Kokku sai valmis 5 rukkilillekasti. “Kuna aeg lõppes otsa, jäid osad kastid pooleli ja need tehakse Tallinna koolides tööõpetuse tundides lõpuni ning jõuavad Tallinna linnaruumi hiljem,” lisas Weidebaum.

Elurikkuse perepäevalistele esinesid Tallinna Poistekoor dirigent Lydia Rahula juhatamisel, Tallinna huvikeskus „Kullo”, rahvatantsuansambel Sõleke, keda juhendas Helena-Mariana Reimann ja samuti rõõmustas kõiki kohaletulnuid armastatud solist INGER.

Sellest, kui kriitilises seisus loodus elurikkuse seisukohalt tänaseks juba on, aga samas siiski ka igaühe võimalikust panusest elurikkuse taastamisel, rääkis Tartu Ülikooli elurikkuse ja ökoloogilise jätkusuutlikkuse nooremteadur Oliver Kalda. Looduse pidevast ja aina kiiremast taandumisest inimese ees jagas oma mõtteid tuntud ja tunnustatud loodusfotograaf Sven Zacek. Meisterdajatele pakkus XIII noorte laulu- ja tantsupeo suurtoetaja AS Balbiino magusaks vahepalaks laulu- ja tantsupeo jäätist.

Solarise terrassil toimuva kogupereüritusega algas XIII noorte laulu- ja tantsupeo elurikkuse hoidmise programm “Iga ruutmeeter loeb”, millega Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA ja Tartu ülikooli teadlased kutsuvad kõiki pöörama senisest oluliselt suuremat tähelepanu elurikkusele ning külvama oma kodu juurde niidutaimi, et sel moel suurendada elurikkust enda ümber.  Selleks sobib suurepäraselt aianurka sisse seatud pisike lilleniit, kuid maatüki puudumisel võib külvata kodumaiseid seemneid ka omatehtud lillekastidesse või kasvõi rõdukastidesse. Looduskeskkonna hoidmisele ja väärtustamisele juhib tähelepanu ka selleaastase noortepeo juhtmõte „Püha on maa”, samuti on elurikkuse säilitamine ning rajamine nii üle-eestilise Teeme Ära talgupäeva kui ka Tallinna Euroopa rohelise pealinna üks fookusteemasid.

  • XIII noorte laulu- ja tantsupidu “Püha on maa” toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. Soodushindadega piletid on müügil kuni 31. maini veebilehel laulupidu.ee ning kõigis Piletilevi müügikanalites.
Head Uudised GoodNews