1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. 1.-2. augustil toimub Tornide väljaku pargis PÖFF Lillefestivalil
1.-2. augustil toimub Tornide väljaku pargis PÖFF Lillefestivalil

1.-2. augustil toimub Tornide väljaku pargis PÖFF Lillefestivalil

Kahel õhtul on võimalik kõigil linlastel ja linnakülalistel tasuta nautida hiigelekraanilt maailma filmitaset. Tallinna lillefestival koostöös PÖFF-iga paigaldavad parki kaheks õhtuks hiiglasliku kinoekraani suurusega 15×9 meetrit, mis peaks rahuldama iga filmisõbra vajadused nii pildis kui helis.

Juba sellel neljapäeval ja reedel on kõigil filmisõpradel võimalik nautida suurepäraseid meistriteoseid vabas õhus, keset loodust Tornide väljaku pargis ilma kinopiletita.

Neljapäeva õhtul kell 22.00 linastub film KVARTETT / QUARTET, Rez. Dustin Hoffman. UK 2012.

Giuseppe Verdi sünnipäev ei jäta külmaks kedagi, eriti endiseid ooperilavade supertähti. Maalilises looduses asuv Beechami Maja on vanadekoduks pensionile jäänud ooperistaaridele ja muusikutele, kes valmistuvad tähistama Verdi järjekordset sünnipäeva. Selle omapärase ja uhke maja kuulsamad asukad on ooperilauljad Cissy, Wilf ja Reginald, kes olid kunagi osa kuulsast ja uhkest kvartetist.

Juhuse tahtel satub järjekordse Verdi sünnipäevakontserdi eel majja elama ka Jean, kes oli kvarteti neljas liige ning ühtlasi Reginaldi eksnaine.

Kuulus kvartett on küll kokku saanud, kuid omavaheline läbisaamine ei ole kiita. Vaatamata varasematele erimeelsustele tuleb neil eluga edasi minna ning mahtuda ühe katuse alla. Verdi sünnipäev ja uus keskkond on hea võimalus ja põhjus pöörata oma suhetes uus lehekülg. Nii nagu tuleb perfektselt ja peenelt kokku laulda ja mängida suurtel lavalaudadel, tuleb seda teha ka elus.

Suurepärase näitleja, kahekordse Oscari-võitja Dustin Hoffmani režissööridebüüt on suurepäraselt õnnestunud – tegu on igati nauditava tragikomöödiaga. Pingest särtsuvad konfliktid ja sulnid leppimised mässivad vaataja inimsuhete keerulisse ja koomilisse rägastikku. Hoffman pälvis eelmisel aastal filmi eest ka Hollywoodi režissööri läbimurdja auhinna (Hollywood Breakthrough Award).

“Kvartett” on südamlik film, mis ajab ühteaegu naerma ja paneb kurvastama, ning suurepärased osatäitmised, eesotsas esimese kategooria näitlejatega nagu Maggie Smith, Tom Courtenay, Michael Gambon ja paljud teised, garanteerivad meeldejääva filmielamuse.

Reede õhtul kell 22.00 linastub film ARMASTUSE NIMEL / FOR LOVE’S SAKE Rez. Takashi Miike, Jaapan, 2012

Pööraste gangsteri- ja õudusfilmidega kaasaegse Jaapani kino klassikuks kirjutanud Takashi Miike ei kohku ühegi väljakutse ees – olgu selleks kasvõi niivõrd keeruliselt teostatav filmižanr kui armastusmuusikal. Kuid kartuseks pole põhjust, sest 1970ndate aastate menukoomiksil põhinev ning Jaapani popmuusika ajaloo hittidest kubisev ülistiilne ARMASTUSE NIMEL tabab sajaprotsendiliselt naelapea pihta.

Omamoodi Romeo ja Julia loos kohtuvad keskkoolipingis kõrgklassi perekonnast pärit, üdini vooruslik Ai (jp. armastus) ning getost võrsunud noor löömamees Makoto (jp. tõde), kes kõigi ja kõige vastu mässab. Uskudes armastuse ülimassse jõudu otsustab Ai tõestada, et Makoto ei ole parandamatu ning vanglasse kuuluv kaak, nagu ta väliselt paistab. Ai usub, et igast pisemastki inimeses leiduvast headusekübemest piisab Makoto õigele teele juhtimiseks ning seda ka niivõrd lootusetus keskkonnas, kui getost mitte väga palju erinevas ning teismelistest kriminaalidest kubisevas Jaapani kõige kurikuulsamas keskkoolis. Oma kaljukindla teekonna alguses ei oska aga Ai ettegi kujutada, milliseid gargantualikke väljakutseid armastus teda ületama sunnib.

“Armastuse nimel” on ideaalne suvefilm – siin on ajatu ja kohatu lugu headusest ja kurjusest, vajadusest armastada ja saada armastatud, lootusetusest ja lootusest. Lisage juurde Miikele niivõrd omane vihaneaction, suurepärane kunstnikutöö ning näpuotsaga kergelt naiivseid, kuid kompotti suurepäraselt sobivaid Jaapani popmuusika pärleid koos samavõrd ägedate tantsunumbritega ning tulemusena sünnibki kaasa haarav ning samas pahviks lööv suvehitt.

Filmiõhtud on kõigile linlastele ja linnakülalistele tasuta ning on 2013 aasta Tallinna lillefestivali üks viimaseid suursündmusi.

Juba 24. augustil lõpetatakse selle aasta lillefestival suure kontsertiga, kus astub üle legendaarne ansambel Apelsin!

Head Uudised GoodNews