1. Avaleht
  2. Märka Last
  3. 18. november on laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev
18. november on laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev

18. november on laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev

18. novembril on laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev, mille eesmärk on juhtida tähelepanu laste kaitsmisele seksuaalse väärkohtlemise eest.

2020. aastal sai Eesti vihjeliin 495 teadet, millest 298 sisaldas infot veebikeskkonnast, kus oli üleval laste seksuaalset väärkohtlemist esitav materjal. Üle maailma oli see number veelgi suurem: 267 192, kusjuures 93% ohvritest olid tüdrukud ja 76% vanuses 3-13 aastat.

Laste seksuaalne väärkohtlemine on kahetsusväärne reaalsus paljude laste jaoks üle maailma. Seksuaalne väärkohtlemine on laste õiguste tõsine rikkumine, mis põhjustab kahju laste füüsilisele ja vaimsele tervisele ning mille tagajärjed mõjutavad kogu nende elu.

Kahetsusväärselt toimub laste seksuaalne väärkohtlemine ka veebis. Laste seksuaalset väärkohtlemist esitav pildimaterjal valmib enamasti lapse tegeliku väärkohtlemise käigus, kuid digiajastu tehnoloogia võimaldab hõlpsasti seda jäädvustada, üles laadida ja jagada. Sellise materjali ringlemisel ja tarbimisel internetis toimub ohvri seksuaalne väärkohtlemine üha uuesti ja uuesti. Enamasti levib selline materjal avalikel veebilehtedel.

Vihjeliin.ee on MTÜ Lastekaitse Liidu tasuta pakutav veebipõhine teenus, mis võimaldab internetikasutajal edastada teavet internetis levivast laste seksuaalset väärkohtlemist esitavast materjalist. Teate saab veebilehe avalehel asuva vormi kaudu edastada igaüks, kes on internetis märganud taolist fotot või videot. Teate saab edastada anonüümselt ilma isikuandmeid edastamata.

Projekti “Targalt internetis” koordinaatori Malle Hallimäe sõnul on oluline, et igaüks, kes märkab lapse seksuaalset väärkohtlemist, annaks sellest teada. „Igal lapsel on õigus olla kaitstud igasuguse väärkohtlemise eest, sealhulgas ka internetis,“ ütles Hallimäe.

Vihjeliini tegevuse eesmärk on aidata kaasa laste seksuaalset väärkohtlemist esitava sisu eemaldamisele internetist. Eesmärgi saavutamiseks teeb Lastekaitse Liit siseriiklikku- ja rahvusvahelist koostööd ning on sarnaste vihjeliinide ülemaailmse võrgustiku In Hope liige.

Head Uudised GoodNews