1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. 2025. aasta rahvamuusikapeo loominguline juht on Helin Pihlap
2025. aasta rahvamuusikapeo loominguline juht on Helin Pihlap

2025. aasta rahvamuusikapeo loominguline juht on Helin Pihlap

2025. aasta XXVIII laulupeo ja XXI tantsupeo raames toimuva rahvamuusikapeo loominguliseks juhiks valiti Helin Pihlap.

Helin Pihlap: Foto: Raul Markus Vaiksoo

Rahvamuusikapeo loomingulise juhi konkurss toimus 2022. aasta novembris. Konkursikomisjon tegi ettepaneku asuda 2025. aasta rahvamuusikapeo juhiks Helin Pihlapile. Konkursikomisjoni esimehe Juhan Uppini sõnul vaimustas komisjoni eelkõige Pihlapi nooruslik energia, nägemus nii 2025. aasta rahvamuusikapeost kui ka rahvamuusikast laulu- ja tantsupeo protsessis tervikuna. Tal on oskus ja soov minna teemadega süvitsi, tunnustades ühelt poolt juba sissetöötatud peo formaati, otsides samas ka värskust.

„Olles rahvamuusika keskel üles kasvanud, jagab Helin Pihlap suurepäraselt seda vaimsust ning omab ka laiemat visiooni, kuidas pärimust kaasaegses kultuurikeskkonnas hoida. Vaatamata oma noorusele on ta andnud üsna tugeva panuse eesti rahvamuusika edendamisse nii muusiku ja õpetajana kui ka õppematerjalide loojana. Samuti on ta avaldanud muljet varasemate muusikasündmuste korraldamises,“ kommenteeris Juhan Uppin, kes on ise siiani neljal korral rahvamuusikapeo loomingulise juhi rolli täitnud.

Helin Pihlapi sõnul soovib ta rahvamuusikapeo loomingulise juhina väärtustada pärandit, samal ajal kasutades tänapäevaseid väljendusvahendeid ja võimalusi. „Pärimust tervikuna – muusikat koos laulu ja tantsuga – kannavad edasi eri põlvkonnad koos,“ sõnas Pihlap, kelle eesmärk on siduda 2025. aastal rahvamuusikapidu üheks tervikuks laulu- ja tantsupeoga.

Helin Pihlap on õppinud Heino Elleri Muusikakoolis ning lõpetanud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia bakalaureuse- (2017) ja magistriõppe (2019) klassikalise viiuli erialal. Paralleelselt on ta teadmisi ja oskusi täiendanud ka rahvamuusika- ja folkloorivaldkonnas laiemalt. Igapäevaselt töötab ta Folklooriklubi Maatasa muusikute juhendajana ning viiuliõpetajana Tartu I Muusikakoolis. Muusikute juhendajana on Pihlapi ülesandeks repertuaari valimine ning selle seadmine ja õpetamine suurele koosseisule eri vanustes ja eri pillidega mängijatele. Lisaks üle-eestiliste rahvamuusikasündmuste korraldamisele on Pihlap 2016. aastast tegelenud ka rahvusvaheliste ürituste korraldamisega. 2016. aastal sai alguse Folklooriklubi Maatasa korraldatud Tartu Noorte Folkloorifestival. Koroonapiirangute tõttu arenes Pihlapi juhtimisel festivali asemele uus ja veel suurem formaat – veebisaade Tartu Folk-Off. Samuti on Pihlap viiuliõpiku “ÜLE ILMA: 50 pärimuslikku pala viiulile” (2022) autor.

  • XXVIII laulu- ja XXI tantsupidu toimub Tallinnas 3.–6. juulil 2025. XXVIII laulupeo kunstiline juht on Heli Jürgenson ning XXI tantsupeo pealavastaja on Helena-Mariana Reimann. Rahvamuusikapeo kontsert toimub 4. juulil 2025 Tallinnas Vabaduse väljakul.

Head Uudised GoodNews