Eesti suurim koolitoitlustaja Daily käivitas keskkonnakuu raames võistluse, mille käigus selgitab välja kõige vähem toidujäätmeid tekitava koolisöökla.
Ettevõtte müügi- ja turundusjuhi Tiiu Endriksoni sõnul võtab aktsioon fookusesse olulise probleemi – nimelt visatakse Eesti koolide ja lasteaedade sööklates ära ligi 1900 tonni ehk pea 95 autokoormatäit söödavat ja kvaliteetset toitu aastas.
„Viisime koostöös Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskusega läbi uuringu, milles selgus, et iga päev läheb äraviskamisele ühe portsjoni kohta ligi 34 grammi ehk 6% järgi jäetud ja päeva lõpus allesjäänud valmistoitu. Usun, et söökla personali ja õpilaste teadlikkust tõstes, toidukordi paremini planeerides ja toiduraiskamist võistlusliku aktsiooniga piirates suudame tekkivate toidujäätmete hulka veelgi vähendada,“ rääkis Endrikson.
Daily koolisööklates toimuva konkursi käigus jälgivad rohkem kui 70 kooli üle Eesti ühe nädala jooksul seda, kui palju söögivahetundide jooksul toitu ära visatakse. Aktsiooni käigus selgub keskkonnasõbralikuim kool, kus raisati ühe õpilase ja kooli kohta kõige vähem toitu.
„Kaalume iga päeva lõpus äravisatud toidukogused üle ja kanname info tabelisse, kus kõik huvilised saavad nädala jooksul tulemusi jälgida ja omadele kaasa elada. Lisaks kutsume õpilasi üles märkima koolisööklatesse paigutatud plakatitele iga päev, miks nad toidu ära viskasid – kas toit ei maitsenud, neil sai kõht täis, söögiaeg otsa või mõni muu põhjus. See teadmine aitab meil selgitada välja toidukao põhjused ja nendega tegeleda,“ selgitas Daily esindaja.
Toiduraiskamisvastast aktsooni viiakse Daily koolisööklates läbi juba kolmandat aastat, sest võistlusmoment innustab kooliperesid äravisatava toidu hulka vähendama.
„Kui õpilased ja personal näevad pidevalt äravisatud toidu koguseid, siis tekitab see hasarti pingutada selle nimel, et number saaks iga päevaga väiksem. Hakatakse tõstma endale väiksemaid portsjoneid ja taldrikuid rohkem tühjaks sööma,“ kinnitas Tiiu Endrikson.
Daily julgustab ka teisi koolitoitlustajaid tegelema teadlikult toiduraiskamise piiramisega. „Toidujäätmete ärahoidmine algab tegelikult juba toitu kooli tellides ja menüüsid kavandades, aga isegi see, millist köögitehnikat või köögiriistu personal roogade valmistamisel kasutab, võib märkimisväärselt mõjutada toidukaokoguseid,“ ütles ta.
Daily koolides vältava keskkonnakuu raames korraldatakse ka tuleviku koolitoidu ideekonkurss. Selle käigus loovad õpilased videosid sellest, kuidas tuleks nende arvates juurutada koolisööklates keskkonnahoidu, et koolitoitlustus oleks tervislik, toitev ja säästlik. Samuti jätkab Daily aktsiooniga „Kokkame koos!“, mille raames valmistavad õpilased koos koolikokkadega ülejäänud kvaliteetsest toidust uusi maitsvaid roogasid.
Keskkonnakuu raames leiavad aset ka tasuta harivad veebiloengud, millest on oodatud osa võtma nii kooliõpilased, koolide personal, lapsevanemad kui ka teised toiduvaldkonnast huvitatud inimesed. Loengutes käsitlevad toiduvalmistamise keskkonnamõjusid erinevatest aspektidest Elen Peetsmann (Mahekeskus), Evelin Piirsalu (Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus) ja Tagli Pitsi (Tervise Arengu Instituut). “Usun, et nende tähelepanekutest ja nõuannetest saab õppida igaüks, kelle jaoks on tervislik ja vastutustundlik toiduvalmistamine südamelähedane teema,“ sõnas Daily esindaja.