1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Ajaloolane Mandel ja ettevõtja Saareväli saavad Läänemaa teenetemärgi
Ajaloolane Mandel ja ettevõtja Saareväli saavad Läänemaa teenetemärgi

Ajaloolane Mandel ja ettevõtja Saareväli saavad Läänemaa teenetemärgi

Läänemaa teenetemärk Allikas: Lääne Maavalitsus
Läänemaa teenetemärk
Allikas: Lääne Maavalitsus

Läänemaa kõrgeima autasu Läänemaa teenetemärgi saavad tänavu arheoloog ja ajaloolane Mati Mandel ning ettevõtja Sulev Saareväli.

Mati Mandel on pikaaegne Läänemaa ajaloo uurija ning andnud välja mitmeid maakonna ajalugu kirjeldavaid ning tutvustavaid raamatuid. Ta on korraldanud Lihulas arheoloogilisi väljakaevamisi, on üks Lihula muuseumi asutajaid ning ka MTÜ Keskaegne Lihula asutaja. Lisaks on uurinud Läänemaa muinas- ja keskaega, sealhulgas Lihula linnust ja keskaegset alevikku arheoloogilise leiumaterjali kaudu. Tema sulest on ilmunud ilmunud ka hulk raamatuid.

Sulev Saarevälja pakub transpordiettevõte aastaid stabiilset tööd läänlastele, olles samas ka üle-eestiliselt arvestatav firma. Saareväli on tegev veel mitme äriühingu juhatuses ning ka tema pojad tegelevad ettevõtlusega Läänemaal. Saareväli on aastaid toetanud maakonna sporti  ning kultuuri ja panustanud ka kirikute reaureerimisse. Ta on juhatuse liige vehklemisklubis En Grande ning  Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Haapsalu Püha Johannese Koguduses.

Teenetemärid antakse üle 20. veebruaril maakondlikul vabariigi aastapäevale pühendatud vastuvõtul.

Läänemaa teenetemärk antakse Lääne maakonna arengule silmapaistva töö ja tegevusega kaasa aidanud ning maakonnale tunnustust toonud inimestele. Sellel aastal antakse vapimärki välja kolmandat korda.

Varasemalt on teenetemärgi pälvinud Ülo Kalm, Lehte Ilves, Zemfiira Tammik, Endel Vooremaa, Lembitu Tverdjanski ja Tiit Salumäe.

Head Uudised GoodNews