1. Avaleht
  2. Vaba Valgevene heaks
  3. Ajaloolased: valgepunavalge on Valgevene sümbol
Ajaloolased: valgepunavalge on Valgevene sümbol

Ajaloolased: valgepunavalge on Valgevene sümbol

Valgevene ajaloolaste sõnul tuleks karistada Aleksander Lukašenkot ja tema meeskonda, kes alustasid 30. jaanuaril kampaaniat Valgevene vana lipu keelustamiseks.

„Valgepunavalge on Valgevene sümbol. Selle kiitsid heaks 1917. aastal kõik Valgevene riiklikud organisatsioonid ja see sai ametlikuks 1918. aastal, Esimese maailmasõja lõppedes, kui impeeriumite varemetest esile kerkinud uued riigid kinnitasid oma riigisümboleid. Valgevene Rahvavabariik valis vastavalt rahva- ja ajaloolistele traditsioonidele riigi embleemiks valgepunavalge,” teatavad ajaloolased avalduses, millele on praeguseks alla kirjutanud üle 800 inimese, nende seas näitlejad, kunstnikud ja paljude teiste ametite esindajad.

Avalduses märgitakse, et rahvuslike sümbolite kasutamine oli Teise maailmasõja ajal Euroopas tavaline ega viinud nende halvustamiseni – Venemaa, Ukraina, Prantsusmaa, Leedu, Läti, Horvaatia, Norra, Taani ja teised austavad oma riigilippe.

„Tänasel ametlikul propagandakampaanial Valgevene riikliku sümboli keelustamiseks pole ajaloolist alust. See viib ühiskonna lõhenemiseni. Selle kampaania korraldajad ja selles osalejad peavad vastutama mitte ainult ajalookohtus, vaid ka seaduslikult,” seisab avalduses, millega oodatakse kõiki liituma.

1991. aastal kinnitas Valgevene NSV Ülemnõukogu valgepunavalge riigilipuks. Praegune punaroheline lipp võeti kasutusele 1995. aastal, kui Lukašenko sai presidendiks.

Head Uudised GoodNews