1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Algas konkurss Eduard Wiiralti nimelisele stipendiumile
Algas konkurss Eduard Wiiralti nimelisele stipendiumile

Algas konkurss Eduard Wiiralti nimelisele stipendiumile

Kultuuriministeerium kuulutas välja kunstiüliõpilaste konkursi Eduard Wiiralti nimelisele stipendiumile. Stipendiumi makstakse Wiiralti loomingu kasutamisest laekunud autoritasudest ja sellega toetatakse kunstitudengite õppe- ja loometegevust ning enesetäiendamist.

Eduard Wiiralti autoritasude pärija on Kultuuriministeerium. Kunstniku loomingu kasutamise eest laekuvast rahast makstakse stipendiumi alates 2004. aastast.

„Tundub, et Eduard Wiiralti looming kõnetab kunstihuvilisi üha enam. Sel aastal on meil võimalik kogunenud tasude eest anda välja lausa 8 stipendiumit, mis teeb eriti suurt heameelt, arvestades, et tänavu anname stipendiumi välja eelviimast korda. Loodetavasti julgustab teadmine, et stipendiume on rekordarv, kunstitudengeid aktiivselt kandideerima. Meil on rõõmustavalt palju noori, kes on oma loomingule vähemalt sama pühendunud kui meie kunsti sajanditagused suurkujud,“ märkis Kultuuriministeeriumi kunstinõunik, valikukomisjoni juht Maria-Kristiina Soomre.

Stipendiumi kandidaat võib olla iga täiskoormusega riiklikult tunnustatud õppekaval õppiv kunstitudeng, sealhulgas välisülikoolis õppija. Kandideerijail tuleks selgelt läbi mõelda stipendiumi eesmärk isiklikus plaanis ning avada võimalikult täpselt oma loometegevuse põhimõtteid ja sihte portfoolios.

Ühe stipendiumi suurus on 3000 eurot ja need annab laureaatidele aasta lõpus üle kultuuriminister Heidy Purga. Eesti Kunstimuuseum lisab stipendiumile traditsiooni kohaselt nimelise kuldkaardi, mis annab selle omanikule eluaegse tasuta külastusõiguse kõigis muuseumi filiaalides.

Stipendiumi taotlemiseks tuleb Kultuuriministeeriumile esitada vabas vormis avaldus, millega on kaasas motivatsioonikiri, loomingulise ja erialase tegevuse ülevaade ning tõend õpingute kohta. Digiallkirjastatud taotlusi oodatakse e-posti aadressil min@kul.ee 27. novembriks 2023. Täpsed tingimused ja ka varasemad stipendiaadid on leitavad Kultuuriministeeriumi kodulehel. Kandidaatide vahel teeb valiku kunstikõrgkoolide ja –organisatsioonide nimetatud ekspertidest moodustatud komisjon.

  • Möödunud aastal osutusid laureaatideks Merily MikiverMari-Triin KirsTõnis JürgensRiin MaideSarah Nõmm ja Karl Joonas Alamaa.  Kokku on alates 2004. aastast välja antud 48 stipendiumi.
Head Uudised GoodNews