1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Ametist lahkunud Ott tänas kultuurirahvast võimaluse eest panustada ministrina
Ametist lahkunud Ott tänas kultuurirahvast võimaluse eest panustada ministrina

Ametist lahkunud Ott tänas kultuurirahvast võimaluse eest panustada ministrina

Täna teatas keskerakondlasest kultuuriminister Anneli Ott, et astub ministriametist tagasi, põhjuseks erimeelsused nii kultuurivaldkonnale seatud piirangute kui ka puuduvate toetusmehhanismide osas.

Ott tänas kultuurirahvast ja erakonda võimaluse eest panustada ministrina Eesti kultuuri elujõulisusse, kuid tõdes, et mitmete viimaste otsuste valguses ei saa ta ametis jätkata. „Minu seisukoht kultuuriministrina, kuidas toetatakse rahaliselt sektorit piirangute kehtestamisel, mis takistavad nende tulu teenimist, ei ühti valitsuse otsustega,“ sõnas Ott.

Ta rõhutas, et iga kriisi ohjamise meetmega, mis kitsendab omatulu ja töötasu teenimise võimalusi, tuleb koheselt tegeleda ka toetusmeetmete väljatöötamise ja otsustamisega. „Kahjuks on tänaseks kujunenud olukord, kus minu nägemus sektori toetamisest ei ühti täna valitsuse juhterakonna senise lähenemisega vaatamata sellele, et olen antud teemat korduvalt tõstatanud,“ tõdes ta.

Arusaamatu on tema hinnangul ka testimise kui oma nakkusohutuse tõestamise võimaluse kaotamine, mis pole probleemne mitte ainult kultuurisektoris, vaid ka takistab tervete inimeste tööl käimist muudes valdkondades, on keerukas ettevõtlusele ja tekitab vale turvatunde nendes, kes on vaktsineeritud. „Arvan, et laialdane testimine on just mõistlik nii kõigi inimeste tervise hoidmise seisukohalt kui ka ausam nende suhtes, kes ei ole mingil põhjusel soovinud ennast vaktsineerida, kuid on terved ja valmis seda ka testimisega tõestama,“ leidis minister.

Murekohaks peab ta ka vaktsineeritud ja vaktsineerimata lastel ja noortel vahet tegemist. „Teadusnõukoja liikmed on välja toonud, et laste haigestumine koroonaviirusesse on pigem madal ja üldjuhul möödub kergete sümptomitega. Samas teeme vahet vaktsineerimata ja vaktsineeritud lastel, pöörates minu hinnangul liialt vähe tähelepanu kriisihaldamisel vaimse tervise küsimustele ja andes noortele sõnumeid, mis hoopis ärevust ja arusaamatust kasvatavad,“ rääkis ta.

Ott lisas, et on ühe doosiga vaktsineeritud, kuid rõhutas, et vaktsineerimine on teadlik terviseotsus, mis peab sündima lähtudes inimese vajadustest ja arstiga konsulteerides. „Eesti on väike riik, kus me kõik üksteist tunneme, oleme seotud. Ühiskonna lõhestamine siin maksab eriti valusalt kätte. Peame tegema kõik selleks, et perekonnad ei laguneks, et ettevõtted saaksid tegutseda ja inimeste omavaheline mõistmine oleks olemas,“ lõpetas Ott.

Head Uudised GoodNews
tags: