1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Anvelt ja loomeliidud arutavad autoriõiguse küsimusi
Anvelt ja loomeliidud arutavad autoriõiguse küsimusi

Anvelt ja loomeliidud arutavad autoriõiguse küsimusi

Andres Anvelt Foto allikas: Valitsus
Andres Anvelt
Foto allikas: Valitsus

Justiitsminister Andres Anvelt arutab kolmapäeval peetaval ümarlaual loomeliitudega autoriõiguse seaduse eelnõu projekti jaoks välja pakutud uusi lahendusi.

“Selge on see, et autoriõigus vajab kaasajastamist, kuid tähele tuleb panna, et Eesti autorid on maailma mõistes unikaalsed ning meie kohus on neid kaitsta,” ütles Anvelt ministeeriumi pressiesindaja teatel. “Seetõttu tahamegi enne eelnõuga edasi liikumist arutada loomeliitudega läbi teose muutmisõiguse, audiovisuaalse teose õiguste ülemineku, niinimetatud tühja kasseti tasu ning teose rendiõiguse ja tasu. Selleks kutsusingi kokku ümarlaua, mis on novembris toimunud arutelu jätk.”

Justiitsministeerium esitab arutelul oma ettepanekud eelnõu projekti muutmiseks nii, et näiteks niinimetatud muutmisõiguse regulatsioon pakub autorile läbirääkimistel oluliselt tugevamat kaitset kui kehtiv õigus, sätestades konkreetsed tingimused muutmisõigusega tehingu tegemiseks. Nendest tingimustest mittekinnipidamisel on kokkulepe vastavas osas tühine.

Teise olulise muudatusena on eelnõu projekti viimases versioonis audiovisuaalse teose autorite õiguste kaitse regulatsioon osas pöördutud suuresti tagasi kehtiva õiguse juurde, öeldes, et audiovisuaalse teose autorite õigused lähevad juba seaduse alusel filmitootjale üle. Samuti on audiovisuaalse teose autoritele tagatud tasu saamise õigus filmi edasisel kasutamisel, kuid võrreldes kehtiva õigusega on sätestatud loetelu kasutusviisidest, mille eest tasu on võimalik saada.

Kolmanda muudatusena saab pressiesindaja teatel välja tuua niinimetatud tühja kasseti tasu temaatika ehk eelnõu projekti viimase versiooni järgi maksavad nimetatud tasu isiklikuks otstarbeks kopeerimist võimaldavate seadmete ja vahendite maaletoojad ja tootjad.

Lisaks aruteludele loomeliitudega tuleb eelnõu koostamise käigus läbi rääkida ka teiste huvirühmade, sealhulgas ettevõtjatega.

Head Uudised GoodNews