1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. AVALIK PÖÖRDUMINE I Riigikogu Tiibeti toetusrühma avalik pöördumine
AVALIK PÖÖRDUMINE I Riigikogu Tiibeti toetusrühma avalik pöördumine

AVALIK PÖÖRDUMINE I Riigikogu Tiibeti toetusrühma avalik pöördumine

Riigikogu konverentsisaalis tähistatakse esmaspäeval, 6. juulil kell 14 Tiibeti vaimse juhi dalai laama 85. juubelit avaliku pöördumisega üldsuse, avaliku-, riigi- ning ärisektori poole.

Pöördumine kutsub üles mõtlema dalai laama juubelil meie ühiste põhiväärtuste üle ning mitte vahetama neid kiire kasumi vastu. Pöördumises rõhutatakse, et enne äriliste suhete loomist tuleks uurida ja aru saada, kuidas on lood inimeste elementaarsete õigustega partnerriigis ning kui väärtusnõudmised on vildakad, mitte selliste riikidega ükskõik milliseid tehinguid sõlmima.

“Olgem targad, head võimukandjad, ministrid, mõjukad inimesed ning majandussektor! Ärgem vahetagem üht tehingut kogu tuleviku vastu, olgem mõistlikud ning vaadakem iga autoritaarse riigi taustaga äri või olupoliitika tehingu taustal üle ikka see koht, mis ei pea mitte miskikski tavalise inimese või koguni tervete rahvaste õigusi. Ärgem tehkem lühinägelikke lepinguid, mis võivad küll tuua kaasa lühikese kasu, ent pikema kahju,“ seisab pöördumises.

Avalikule hea tahte kirjale on alla kirjutanud Eesti Inimõiguste instituudi esindajad Vootele Hansen, Aet Kukk, Juku-Kalle Raid ning Andres Herkel, Budismi instituudist Sven Grünberg, Riigikogu Tiibeti toetusrühma liikmed Yoko Alender, Eerik-Niiles Kross, Ruuben Kaalep ning kahekordne ekspeaminister Mart Laar.

Dalai laamat tunnustab oma vaimse juhina maailmas orienteeruvalt pool miljardit inimest. Dalai laama on Eestit külastanud kolmel korral – 1991, 2001 ja 2011. aastal.

Head Uudised GoodNews