1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Balti Assamblee kirjandusauhinna laureaat on Leelo Tungal
Balti Assamblee kirjandusauhinna laureaat on Leelo Tungal

Balti Assamblee kirjandusauhinna laureaat on Leelo Tungal

Balti Assamblee (BA) auhinna kirjanduse kategoorias sai Eesti kirjanik Leelo Tungal autobiograafilise triloogia „Seltsimees laps“ eest.

Žürii tõstis eriti esile Tungla triloogia mullu ilmunud kolmandat osa „Naisekäe puudutus ehk Seltsimees laps ja isa“, milles kirjanik vaatab Stalini ajale tagasi läbi lapse silmade. Triloogia esimesed osad olid “Seltsimees laps ja suured inimesed” ning “Samet ja saepuru ehk Seltsimees laps ja kirjatähed”.

Balti Assamblee Eesti delegatsiooni esimees Aadu Must ütles, et Leelo Tungal ja tema tööd on hea näide assamblee auhinna eesmärkidest. „Kirjandusauhinna eesmärk on ju hoida ja esile tuua Balti riikide ühiseid huve oma rahvusliku identiteedi ja enesehinnangu hoidmisel. Lisaks on Tungla raamatute põhjal tehtud film erutanud vaatajaid ka Lätis ja Leedus, sest tegemist on meie ühise ajalooga.“

BA kunstiauhinna pälvis dirigent Normunds Šnē (Läti) ja teadusauhinna Jūras Banys (Leedu).

Auhind koosneb rahalisest preemiast, tunnistusest ja kujukesest, mis antakse välja igal aastal Balti Assamblee istungjärgu ajal. Tänavu toimub auhinnatseremoonia 28. novembril Riias.

Žüriisse kuulusid hinnatud kunstnikud ja eksperdid Lätist, Eestist ja Leedust: Inga Žolude, Orests Silabriedis, Gunita Zariņa, Triin Soone, Piret Tibbo-Hudgins, Marika Mänd, Vytautas Martinkus, Ramute Rachlevičiūte ja Valdemaras Razumas.

Balti Assamblee annab kirjandus-, kunsti- ja teadusauhindu välja alates 1994. aastast, hinnates kõige väljapaistvamaid saavutusi mainitud valdkondades, eesmärgiga soodustada nende arengut Balti riikides. Luues võimalusi üksteise saavutuste tundmaõppimiseks, kinnitades regiooni riikide vastastikust huvi rahvusliku identiteedi hoidmise ja säilitamise vastu ning toetades väljapaistvaid saavutusi kirjanduse, kunsti ja teaduse vallas tugevdatakse seeläbi Balti riikide koostööd ja virgutatakse inimestes huvi tutvuda Balti rahvaste intellektuaalsete väärtuste ja keeltega.

Head Uudised GoodNews