1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Balti siseministeeriumite esindajad: elanikkonnakaitses seisame sarnaste küsimuste ees
Balti siseministeeriumite esindajad: elanikkonnakaitses seisame sarnaste küsimuste ees

Balti siseministeeriumite esindajad: elanikkonnakaitses seisame sarnaste küsimuste ees

Tallinnas kohtusid Balti riikide siseministeeriumite kõrgetasemelised esindajad, et jagada elanikkonnakaitse parimaid praktikaid ja kogemusi. Siseministeeriumi pääste- ja kriisivalmiduse asekantsler Tuuli Räim, Läti siseministeeriumi asekantsler Janis Bekmanis ja Leedu aseminister Vitalij Dmitrijev arutasid kolme riigi elanikkonnakaitse üldise korralduse, ulatusliku evakuatsiooni ning ohuteavituse ja varjumise teemadel.

Tegemist oli esimese taolise kõrgetasemelise Balti riikide elanikkonnakaitse kohtumisega. Asekantsler Tuuli Räime sõnul on eesmärk luua sellest regulaarne koostööformaat. „Elanikkonnakaitses vaatame ideaalina palju põhjanaabrite poole. Tegelik olukord ja lahendamist vajavad küsimused on meil aga sarnased hoopis Läti ja Leeduga, paljuski ühise ajaloo tõttu. Kõik me kolm riiki murrame pead, kuidas piiratud ressurssidega võimalikult kiiresti võimalikult suuri samme edasi astuda. Sellel teel kogemuste jagamisest on meil kindlasti üksteiselt õppida,“ ütles asekantsler.

Elanikkonnakaitses vaatame ideaalina palju põhjanaabrite poole. Tegelik olukord ja lahendamist vajavad küsimused on meil aga sarnased hoopis Läti ja Leeduga, paljuski ühise ajaloo tõttu.

Läti siseministeeriumi asekantsler Janis Bekmanis ütles, et endiselt ja veel paljude aastate vältel on ohud elanike turvalisusele kõigile kolmele Balti riigile ühised. „Eriti peame arvestama idanaabrist lähtuvate võimalike ohtudega. Selles kontekstis pole meil mitte ainult jagatud minevik, vaid ka jagatud tulevik, kus igaühe puudused ja eelised mõjutavad teist otseselt. Ühise lähenemise vajadus on seetõttu ilmne. Seda alates professionaalsest piirkondlikust riskianalüüsist kuni hästi koordineeritud ühise ja ühtse tegevuse mehhanismideni juhuks, kui seda läheb vaja,“ rõhutas Bekmanis.

Eriti peame arvestama idanaabrist lähtuvate võimalike ohtudega. Selles kontekstis pole meil mitte ainult jagatud minevik, vaid ka jagatud tulevik, kus igaühe puudused ja eelised mõjutavad teist otseselt.

Leedu aseminister Vitalij Dmitrijev märkis, et elame muutunud julgeolekuolukorraga piirkonnas. „Korralik ettevalmistus elanikkonnakaitse valdkonnas on kodanike kaitsmiseks kriitilise tähtsusega. Samal ajal peame tugevdama elanikkonnakaitse eest vastutavate asutuste võimekust ja olema valmis reageerima uutele ohtudele.“ Dmitrijev lisas, et Balti riikidel tuleks koordineerida seisukohti elanikkonnakaitse küsimustes nii regionaalsel kui ka Euroopa Liidu tasandil.

Korralik ettevalmistus elanikkonnakaitse valdkonnas on kodanike kaitsmiseks kriitilise tähtsusega.

Kahepäevasel kohtumisel said Eesti, Läti ja Leedu siseministeeriumite pääste ja elanikkonnakaitse valdkonna esindajad ülevaate kolme riigi elanikkonnakaitse üldisest korraldusest, võimelünkadest ja murekohtadest. Fookuses olid ulatusliku evakuatsiooni, ohuteavituse ja varjumise teemad. Ühiselt külastati ka Päästeameti ladu, kus tutvuti Eesti soetatud evakuatsioonivarude ja muu elanikkonnakaitseks mõeldud varustusega. Balti kolleegid leppisid kokku, et jätkavad elanikkonnakaitse teemadel tihedat koostööd.

Head Uudised GoodNews