1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Botaanikaaia palmimaja rekonstrueerimistööd on lõpusirgel
Botaanikaaia palmimaja rekonstrueerimistööd on lõpusirgel

Botaanikaaia palmimaja rekonstrueerimistööd on lõpusirgel

Tallinna botaanikaaia palmimaja kevadel alanud remont saab peagi tehtud ­– vaid osa sisetöid on veel lõpetada, samuti on välja kuulutatud hange palmimaja sisustuse soetamiseks.

“Märtsi keskpaigas algas botaanikaaia palmimaja põhjalik remont, sest palmimaja katus ei pidanud vett ja hoonel olid veekahjustused, betooni sees praod ning metall roostetas. Nüüdseks on hoone saanud uue näo ning peab nii vett kui ka sooja. Kõige suuremate muutustena hakkavadki silma korrastatud fassaad ja uued klaaspaketid. Endisega võrreldes on muutunud kõrge klaastahuka klaaside jaotused ning kasutatud on liistudeta siledat klaasfassaadi süsteemi,” kirjeldas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

Samuti vahetati välja ajale jalgu jäänud kütte- ja ventilatsioonisüsteemid ning kui palmimaja külalistele taas avatakse, leiavad nad eest uuendatud konverentsisaali ning uue ilme saanud palmimaja ekspositsiooni. Uued tehnosüsteemid on energiatõhusamad ja uus ruumide jaotus annab loogilisemad võimalused palmimajas liikuda.

Palmimaja rekonstrueerimine on ehitaja jaoks ainulaadne objekt, ja paras pähkel. “Ehitaja hinnangul on tegemist küllalt keerulise objektiga, ja seda eelkõige kaldega akende tõttu. Samuti tegi remondi keerulisemaks see, et palmimaja taimed jäid ehituse ajaks oma kohale ning kogu ehituse aja tuli palmimajas tagada taimede pärast õhuvahetus,” sedastas Liinat ja lisas, et kõige kõrgem puu palmimajas on 15 meetrit ja madalamad 10-meetrised.

Palmimaja rekonstrueerimistööd teeb Ehitus5ECO OÜ ja tööde lepinguline tähtaeg on 13. november 2020. Palmimaja ehitustööde kogumaksumus koos sisustusega on kaks miljonit eurot. Rekonstrueeritud palmimaja avatakse külastajatele uuel aastal.

Tallinna botaanikaaia palmimaja on külastajaid rõõmustanud juba 1999. aastast. Hoone on kavandanud arhitektid Vilen Künnapu ja Ain Padrik.

Head Uudised GoodNews