1. Avaleht
  2. Haridus
  3. EBSi uuteks audoktoriteks saavad Nobeli preemia laureaat ja Eesti idufirma looja
EBSi uuteks audoktoriteks saavad Nobeli preemia laureaat ja Eesti idufirma looja

EBSi uuteks audoktoriteks saavad Nobeli preemia laureaat ja Eesti idufirma looja

Estonian Business School nimetab 35. aastapäeva galal uuteks audoktoriteks Eesti juurtega Nobeli preemia laureaadi professor Bengt Robert Holmströmi ja Eesti ühe edukaima iduettevõtja Martin Villigu.

Estonian Business School (EBS) tähistab 35. tegutsemisaastat uute audoktorite nimetamisega. Väärikasse nimekirja lisatakse kaks uut rahvusvaheliselt silmapaistvat isikut: Eesti juurtega soomerootslasest Nobeli auhinna laureaat, majandusteadlane professor Bengt Robert Holmström ning Bolti looja ja kood/Jõhvi programmeerimiskooli kaasasutaja Martin Villig. Audoktoritele antakse tunnustus üle 7. detsembril 2023 Estonias toimuval EBSi pidulikul galaõhtul “See on alles algus”.

Professor Bengt Robert Holmströmile omistatakse audoktori kraad, tõstmaks esile tema panust majandus- ja juhtimisteooria arengusse ning avatust jagada oma teadmisi EBSi tudengitega. Holmströmi teedrajava teadustöö tulemusel on tehtud olulised panused lepingu- ja preemiateooria arendamiseks, mis omavad kõrget praktilist väärtust ettevõtete, akadeemiliste institutsioonide ja teiste organisatsioonide juhtimise tõhustamisel.

Foto Bengt Holmströmist: © Nobel Media AB.
Foto: A. Mahmoud

EBSi vilistlane Martin Villig pälvib tunnustuse oma mitmekülgse tegevuse eest ühiskondliku heaolu ning haridus- ja ettevõtlusmaastiku arendamisel. Villig on Heateo Haridusfondi üheks asutajaks. Samuti on ta alusepanija kood/Jõhvi koolile, mille eesmärk on pakkuda uudset programmeerimisõpet. Martin Villig on mõjutanud ka Eesti idufirmade ökosüsteemi käekäiku, olles Asutajate Seltsi (Estonian Founders Society) ja Garage48 üheks algatajaks.

„On au tunnustada niivõrd tugevaid tegijaid, kellel on olnud suur mõju maailma ning Eesti ettevõtlus- ja hariduselule. Oma eeskujuga on nad muuhulgas õpetanud seda, et areng ei peatu kunagi. Ka EBS on praegu oma ajaloo kõige murrangulisemas arengufaasis. Oleme loomas EEDU haridus- ja ettevõtluslinnakut, mis hakkab pakkuma arengu- ja eksperimenteerimisvõimalusi alustavatele ja kasvavatele ettevõtetele, koostööpunkte ülikooli ja organisatsioonide vahel ning soodustama kogukondlikku suhtlust,” sõnas EBSi kantsler Mart Habakuk.

Galale ja audoktorite nimetamisele eelneb 7. detsembril toimuv aastapäevaseminar “Building The New: How Data, Information and Urban Design Shape our Community, Growth and Responsibility?”, kus räägitakse tehisintellekti ja andmekasutuse arengutest, urbaniseerumisest ning linna- ja ruumiplaneerimise mõjust majanduskasvule. Seminaril esineb teiste hulgas ka uus audoktor, Nobeli preemia laureaat Bengt Holmström.

  • EBSil on varasemast 14 audoktorit, selle tiitli on pälvinud näiteks poliitik Siim Kallas, majandusteadlane Uno Mereste ja Copenhagen Business Schooli organisatsiooniteooria professor Tor Hernes.
Head Uudised GoodNews