1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti algatas ÜRO Julgeolekunõukogus arutelu Valgevenes toimuva üle
Eesti algatas ÜRO Julgeolekunõukogus arutelu Valgevenes toimuva üle

Eesti algatas ÜRO Julgeolekunõukogus arutelu Valgevenes toimuva üle

Täna arutati Eesti ja Ameerika Ühendriikide eestvedamisel ÜRO Julgeolekunõukogus olukorda Valgevenes ning selle võimalikke mõjusid rahule ja julgeolekule Euroopas.

Eestit esindanud välisminister Urmas Reinsalu väljendas oma sõnavõtus sügavat muret Valgevene võimude ülemäärase jõu kasutamise üle rahumeelsetel meeleavaldustel, mille vallandas valimistulemuste võltsimine.

Reinsalu sõnul on praegu õige aeg Julgeolekunõukogus küsimus tõstatada. „Julgeolekunõukogul on oluline kohustus ennetada vägivaldseid konflikte. Seetõttu on varajase hoiatuse andmine ja teadlikkuse suurendamine meie kohus,“ rõhutas välisminister Reinsalu.

Julgeolekunõukogu on juba varem kinnitanud seost, et inimõiguste ränk rikkumine võib olla varane märk rahvusvahelise kaaluga konflikti tekkimisest. „Rahu säilitamine sõltub sellest, kuidas kohtlevad riigid oma kodanikke. Seda näitab Valgevenes toimuv tragöödia,“ sõnas välisminister.

„Valimistulemused olid võltsitud, sõltumatuid rahvusvahelisi vaatlejaid juures polnud. Oleme näinud mitmel pool maailmas, mis juhtub, kui vabad ja ausad valimised kukuvad läbi ning inimeste õigustatud rahulolematust ei võeta kuulda,“ ütles Reinsalu.

Välisministri sõnul andis tänane arutelu kindla signaali, et jälgime tähelepanelikult Valgevenes toimuvat ja veendume, et ÜRO peasekretär saab vajaliku toetuse, et kasutada ennetava diplomaatia meetmeid seal, kus vaja. Igasugune väline sekkumine Valgevenesse ohustaks rahu ja julgeolekut Valgevenes ja regioonis laiemalt.

Välisminister tegi ettepaneku, et ÜRO esindaja annaks Julgeolekunõukogule vastavalt arengutele regulaarseid ülevaateid olukorrast Valgevenes. „Eesti jätkab Valgevenes toimuva pingsat jälgimist ning hoiab selle vajadusel jooksvalt erinevatel ja kõige sobivamatel viisidel Julgeolekunõukogu tähelepanu all,” rõhutas välisminister Urmas Reinsalu Eesti pühendumust Euroopa julgeolekuga seotud küsimuste tõstatamisele Julgeolekunõukogus.

Eesti valitsus kinnitas täna pärastlõunal tehtud avalduses, et Eesti toetab Valgevene rahva tahet muutusteks ning Lukašenka on seoses ulatusliku valimistulemuste võltsimisega kaotanud presidendimandaadi. Homme arutavad Valgevene olukorda Euroopa Liidu riikide riigipead ja valitsusjuhid Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Micheli ettepanekul erakorralisel ülemkogu videokohtumisel.

Head Uudised GoodNews