1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Eesti digilahendused jõudsid teist aastat järjest UNESCO maailma saja parima hulka
Eesti digilahendused jõudsid teist aastat järjest UNESCO maailma saja parima hulka

Eesti digilahendused jõudsid teist aastat järjest UNESCO maailma saja parima hulka

UNESCO valis Eesti välisinvesteeringute edendamise automatiseerimislahendused teist aastat järjest 100 parima globaalseid probleeme lahendava tehisintellektiprojekti hulka.

„Välisinvesteeringute edendamist on traditsiooniliselt peetud üsna konservatiivseks valdkonnaks, kuid me näitame, et see ei pea nii olema. Nagu meie kogemus ja uuringud näitavad, on automatiseerimisel ja tehisintellekti kasutamisel investeeringute edendamisel palju laiem mõju kui lihtsalt aja kokkuhoid. Innovaatilisele digiriigile kohaselt tegutsemine on Eestisse aidanud maandada nii mõnegi välisinvesteeringu,” kommenteeris EASi ja KredExi ühendasutuse välisinvesteeringute osakonna juht Joonas Vänto. „Lisaks proovime läbi nutika andmeanalüüsi välisinvesteeringuid paremini sihtida ja proaktiivselt neid siia meelitada.“

Meie kogemus ja uuringud näitavad, et automatiseerimisel ja tehisintellekti kasutamisel on investeeringute edendamisel palju laiem mõju kui lihtsalt aja kokkuhoid.

UNESCO all tegutsev IRCAI (The International Research Center in Artificial Intelligence) valis välja 100 olulisemat tehisintellektipõhist lahendust, millel on potentsiaal lahendada globaalseid probleeme ja aidata kaasa inimkonna kestlikule arengule.

EASi ja KredExi ühendasutuse välisinvesteeringute osakonnale tõid tunnustuse neli digilahendust. ComparEST on veebipõhine tööriist, mis võimaldab potentsiaalsetel välisinvestoritel võrrelda Eestit teiste riikidega läbi erinevate tegurite nagu ettevõtluskeskkond, tööturg ja maksustamine.

Elektrooniline investeerimisnõustaja nimega Eia oskab koostada läbimõeldud investeerimispakkumisi, kus on üksikasjalikult kirjeldatud, kuhu, kuidas ja miks Eestisse investeerida. „Esimesed sammud elektroonilise investeerimisnõustaja Eia loomisel astusime juba viis aastat tagasi, kuna selgus, et Eesti soodne ettevõtluskeskkond pälvib palju huvi välismaalt ning et klientide päringute suurenenud mahu käsitlemiseks oli vaja tõhusamat viisi. Eia aitab meil kokku hoida tuhandeid tunde väärtuslikku tööaega. Peale selle ei maga Eia kunagi, ei võta haiguslehte ega puhka, nagu inimesed kipuvad tegema,“ ütles välisinvesteeringute osakonna digiteenuste arendusjuht Andero Kaha.

Kolmas tehisintellekti kasutav kliendile suunatud lahendus on vestlusrobot Suve, mis koroonakriisi ajal andis teavet valitsuse, mitme ministeeriumi ning teiste avalike ja eraasutuste veebilehtedel. Tervisekriisi lõppedes leidis ta oma rahuaja töökoha Invest in Estonia ja Work in Estonia veebilehtedelt, kust saab infot ettevõtluse ja töövõimaluste kohta Eestis.

Elektrooniline turundusabiline Emma jälgib erinevatelt platvormidelt Eesti ettevõtlusest kirjutatud sisu ning suunab selle välisinvesteeringute osakonna töötajate töölauale, tuues välja lood, mis võivad müügiprotsessis oluliseks osutuda. Tema teine roll on aidata Invest in Estonia veebilehele postitatud sisul jõuda sotsiaalmeedia jälgijateni hästi struktureeritult, standardiseeritud ja jälgitaval viisil.

Eesti lahendustest jõudsid UNESCO edetabelisse veel riiklik tehisintellekti rakenduste võrgustik Bürokratt, mis paneb riigi teenused omavahel suhtlema ning Eestis asutatud tarkvaraplatvorm Bitskout, mis on administratiivtöö automatiseerimiseks loodud tarkvaraplatvorm, mis võimaldab kasutajatel luua tehisintellekti abiga pistikprogrammid ja lisada need oma tööriistadesse ilma IT- või tarkvarameeskondi kaasamata.

  • ÜRO Kaubandus-​ ja Arengukonverents (UNCTAD) tunnustas 2020. aastal EASi ja KredExi ühendasutuse välisinvesteeringute osakonda maailma parima välisinvesteeringute agentuuri tiitliga. Algatus Emerging Europe on kolm aastat järjest (2020-2022) nimetanud välisinvesteeringute osakonda regiooni parimaks välisinvesteeringute agentuuriks.
Head Uudised GoodNews