1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti hakkab tihendama IKT-alast koostööd Ida-Aafrikaga
Eesti hakkab tihendama IKT-alast koostööd Ida-Aafrikaga

Eesti hakkab tihendama IKT-alast koostööd Ida-Aafrikaga

Täna sõlmiti välisministeeriumis koostöökokkulepped Ida-Aafrika Teadus- ja Tehnoloogia Komisjoniga (EASTECO) ning Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liiduga (ITL). Koostöölepe EASTECOga on esimene virtuaalselt sõlmitud memorandum, mis paneb aluse informatsiooni- ja kommunikatsioonitehnoloogia alasele koostööle EASTECO liikmesriikide ning rakendava asutusena IKT klastri vahel. Koostöö ITLiga jätkub Eesti ettevõtete ekspordivõimaluste edendamiseks.

Välisminister Urmas Reinsalu ütles, et virtuaalne koostöölepe ilmestab hästi Eesti kui digiriigi uuenduslikku lähenemist ka diplomaatias. „Ühelgi teisel riigil ei ole sellist e-riigi infrastruktuuri ega ekspertiisi nagu Eestil, see on üks põhjuseid miks väga paljud riigid ja organisatsioonid soovivad Eestiga digialast koostööd teha,“ rääkis Reinsalu.

Välisministri sõnul on Eesti ettevõtetel kasvav huvi Aafrika suunal. „Üheks meie missiooniks on Eesti ettevõtete nähtavuse tõstmine välisturgudel. Koostöös ITLiga saame arendada välismajanduse tugevdamist läbi kõrgetasemeliste välisvisiitide, pop-up digisaatkondade ning proaktiivse infovahetuse,“ ütles Reinsalu.

ITLi president Andre Krull ütles, et on rõõm näha, et koostöö ITLi ja välisministeeriumi vahel liigub tõusvas joones järjest konkreetsemaks. „Mõlemad tänased kokkulepped näitavad, et seisame ühiselt Eesti ettevõtjate huvide eest välisturgudel. Töötame selle nimel, et avaliku- ja erasektori vahel oleks ka ühtlustatud infovahetus, et edendada eksporti,“ ütles Krull.

EASTECO liikmesriikideks on Keenia, Rwanda, Uganda, Tansaania, Burundi ja Lõuna-Sudaan. Aafrika suuna tugevdamiseks on värskelt ametisse asunud ka erivolitustega diplomaatiline esindaja Aafrika majandusküsimustes Margus Rava.

Monika Kuzmina Peatoimetaja