1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Eesti kaitsetööstuse esindajad külastasid Ukrainat
Eesti kaitsetööstuse esindajad külastasid Ukrainat

Eesti kaitsetööstuse esindajad külastasid Ukrainat

3.-4. aprillil toimus Kiievis esimene Välisministeeriumi, Kaitseministeeriumi, Eesti kaitse- ja kosmosetööstuse liidu (EKTL) ning Defence Estonia Klastri koostööna ärifoorum, mille fookuses oli tutvumine kaitsetööstuse valdkonna ärivõimalustega Ukraina sihtturul ning Eesti ettevõtetele ärikontaktide loomine.

Äridelegatsiooni visiit, mida juhtis kaitseministeeriumi asekantsler Tiina Uudeberg, algas ettevõtete välinäitusega Ukraina kaitseväe väljaõppekeskuses, mille käigus tutvustati Eesti ettevõtete tooteid Ukraina kaitseväe erialaspetsialistidele.

Esimesel päeva ärifoorumil osales koos Eesti ettevõtetega kokku 110 Ukraina kaitseministeeriumi, kaitseväe ja teadusasutuste esindajat ning ärifoorumi teisel päeval ligi 50 Ukraina kaitsetööstuse ettevõtjat, lisaks teiste riikide saatkondade kaitseatašeed ja võimalikud doonororganisatsioonid. Toimus üle 30 bilateraalse kohtumise.

Visiidi käigus sõlmis Eesti kaitsetööstusettevõte Defsecintel Solutions koostöölepingu Ukraina ettevõttega, mille alusel käivitatakse Eestis FPV (first-person view) droonide suurtootmine. Defsecintel Solutionsi koostööpartner on Ukrainas suure tootmisvõimsuse ja kompetentsiga droonitootja, kelle kaasamisel on lahinguväljalt saadud tagasisidet kasutades võimalik FPV droone tootma hakata ka Eestis. FPV ehk first-person view drooni puhul näeb operaator silme ees sama pilti, mida drooni kaamera reaalajas edastab, nagu ise lendaks drooniga kaasas. Samad droonid on hetkel kasutuses ka Ukrainas vaenlase tehnika kõrvaldamisel.

Visiidi käigus sõlmis Eesti kaitsetööstusettevõte Defsecintel Solutions koostöölepingu Ukraina ettevõttega, mille alusel käivitatakse Eestis FPV (first-person view) droonide suurtootmine.

DefSecInteli tegevjuhi ja EKTL-i nõukogu liikme Jaanus Tamme sõnul on Ukrainas kasutusel Defsecintel Solutioni kõrgetasemelised seire- ja olukorrateadlikkuse platvormid ja tehisintellekti tarkvara. “Kokkuleppega, et me hakkame Eestis arendama ja tootma uut võimekust FPV droonide näol, võib rahul olla. Ennekõike aitab see kaasa Ukraina edusammudele rindel, aga aitab tõsta ka Eesti kaitse- ja tööstuse konkurentsivõimet Euroopas ja mujal maailmas,“ ütles Tamm.

Ennekõike aitab see kaasa Ukraina edusammudele rindel, aga aitab tõsta ka Eesti kaitse- ja tööstuse konkurentsivõimet Euroopas ja mujal maailmas.

EKTL-i tegevjuhi Kalev Koidumäe sõnul täitis visiit oma eemärki ja huvi Eesti kaitsetööstuse vastu oli märkimisväärne, mis annab tunnistust, et EKLT-i liikmete tooted on oma innovatsiooni ja kvaliteedi poolest hinnatud tööriistad. “Ettevõtted said väärtusliku tagasisidet kuidas arendada oma tooteid veelgi efektiivsemaks,” sõnas Koidumäe.

  • EKTL avaldab erilist tänu visiidi korraldajatele – Välisministeeriumile, Kaitseministeeriumile ja Eesti suursaatkonnale Kiievis.
  • Äriseminari korraldamist kaasrahastas Euroopa Liit – NextGenerationEU programm.
Head Uudised GoodNews