1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Eesti Muusika Päevade kontserdile “Vaataja silmad“ saab täna kaasa elada EFK uue veebikanali vahendusel
Eesti Muusika Päevade kontserdile “Vaataja silmad“ saab täna kaasa elada EFK uue veebikanali vahendusel

Eesti Muusika Päevade kontserdile “Vaataja silmad“ saab täna kaasa elada EFK uue veebikanali vahendusel

Eesti ja Balti Muusika Päevade kontserdile „Vaataja silmad“ 30. aprillil algusega kell 19 Estonia kontserdisaalis saab kaasa elada EFK uue veebikanali EPCC.TV vahendusel.

Kontserdil kõlavad Eesti, Läti ja Leedu kaasaegsed helitööd, sealhulgas mitu uudisteost: Mariliis Valkoneni kammerlik oopus „Vastuvõtt, vahendus“, Kristjan Kõrver „Sic!“ sümfooniaorkestrile, Malle Maltise „Öökülm“ sümfooniaorkestrile ja elektroonikale ning Evelin Seppari „Kodu“ ja Alisson Kruusmaa „All õhtutaeva“. Viimased kaks suurvormi on loodud kammerkoorile ja sümfooniaorkestrile. Kavas on veel Leedu helilooja Jievaras Jasinskise „Change” ja lätlase Krists Auzniekse „Crossing”.

Esitajateks on EFK, ERSO ja solistid: Heli Ernits (oboe), Ingely Laiv-Järvi (oboe), Lauri Metsvahi (löökpillid) ja Tammo Sumera (elektroonika). Dirigeerib Mihhail Gerts.

Kontserdil antakse üle “LHV uue heliloomingu Au-tasu 2021”.

EPCC.TV on EFK digitaalne kontserdisaal, veebiplatvorm, kus on võimalik vaadata otseülekandeid kammerkoori kontsertidelt ja kuhu on koondatud valik varasematest esinemistest, väärtuslikest saadetest, intervjuudest ja lavatagusest elust. EFK pakub uuel veebikanalil lisaks kontserdiülekannetele hariva sisuga väärtuslikke materjale koori tegevusest varasematel aastatel.

Olulised ja harvanähtavad Eesti Rahvusringhäälingu arhiivimaterjalid on esile tõstetud kanali rubriigis „Kullafond“, kus saab vaadata 1990. aastatel valminud saateid Veljo Tormise mastaapsest sarjast „Unustatud rahvad“ koos helilooja tutvustusega oma muusikast, mis on olnud hindamatu inspiratsiooniallikas lugematule hulgale muusikutele, järgnevate põlvkondade dirigentidele ja kooridele nii Eestis kui ka mujal.

Samuti võib EPCC.TV-st vaadata näiteks tagasivaadet ajaloolise sündmusega kuninglikule kontserdile Kumus, mis toimus Paul Hillier’ juhatusel Elizabeth II visiidi puhul Eestisse. Vaataja võib süübida iidsesse eestlaste suitsusaunatraditsiooni Märt-Matis Lille müstilises muusikalavastuses „Suidsusannasümfoonia“ või kuulata suurepäraseid ettekandeid oluliste Eesti heliloojate teostest, nagu Erkki-Sven Tüür, Arvo Pärt, Galina Grigorjeva, Ülo Krigul, Mart Saar jt.

Vaatajal on võimalus heita pilk koori lavatagusesse ellu, kus saab tutvuda salvestusprotsessi telgitagustega või digitaalse nooditarkvara võimalustega. Vaatamiseks on üles laaditud rikkalik valik erinevaid olulisi tähtsündmusi: kontserte ja saateid läbi EFK ajaloo ning meeleolukaid muusikavideoid, mis esitlevad maalilisi vaateid kodumaisest loodusest.

EPCC.TV on pidevalt täienev ja arenev veebikanal, mille eesmärk oli muuta EFK muusikaline pärand ja kontsertelu kättesaadavaks võimalikult kvaliteetses helis ja pildis kõigile huvilistele nii Eestis kui ka välismaal.

EPCC.TV on väga kasutajasõbralik, kuna ei nõua eelregistreerimist ega kasutajanime olemasolu. Vaatajad võivad jagada oma mõtteid ja anda tagasisidet ühises EPCC.TV kommentaariumis ning tunda seeläbi ühisosa EFK kuulajaskonnaga. Vaataja jaoks muudab kanali kasutamise veelgi mugavamaks see, et valdav osa EPCC.TV videomaterjalist on täiesti tasuta.

Head Uudised GoodNews