1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eesti president arutas Ukraina presidendiga olukorda Krimmis
Eesti president arutas Ukraina presidendiga olukorda Krimmis

Eesti president arutas Ukraina presidendiga olukorda Krimmis

President Kersti Kaljulaid arutas 31. märtsil Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskiga kroonviirusevastast võitlust, rahvusvahelist julgeolekuolukorda ja Ukraina reformide kulgu.

„Toetame igakülgselt Ukraina Euroopa Liidu ja NATO-suunalisi püüdlusi. Ukraina kuulub Euroopa perre. Me toetame neid püüdlusi ning töötame ka oma partnerite ja liitlastega sellesisulise konsensuse saavutamise nimel,“ ütles president Kersti Kaljulaid pärast telefonikõnet, milles tänas Ukraina riigipead ka nende mõne nädala eest avaldatud valmisoleku eest aidata viiruskriisi haripunktis Eestit vajadusel meditsiinipersonaliga.

Riigipead arutasid tunnises vestluses põhjalikult viiruskriisi olukorda ja vaktsineerimise kulgu mõlemas riigis. „Peame Euroopa Liidus ühiselt selles võitluses aitama idapartnereid, kelle hulka kuulub ka Ukraina,“ ütles riigipea president Zelenskile ja lisas, et tõstatas selle küsimuse hiljutisel kohtumisel Euroopa Komisjoni siseturuvoliniku Thierry Bretoniga. Lisaks panustab Eesti rahaliselt läbi Euroopa Liidu mehhanismi Covaxi vaktsiinide paremasse kättesaadavusse maailmas, sh idapartnerlusriikides.

President Kaljulaid rõhutas ka jätkuvat vajadust hoida NATO liitlaste ja Euroopa Liidu tähelepanu Ida-Ukrainal ja Krimmi poolsaarel toimuval. „Need piirkonnad on jätkuvalt okupeeritud ja seal käib jätkuvalt sõda. Normandia formaat seisab ja Minski protsess täna sisuliselt ei toimi. Sellega ei tohi leppida. Me peame jätkuvalt rahvusvahelise kogukonnana pingutama, et okupatsioon lõppeks. Eriti nüüd, kui Vene Föderatsioon kavandab sõjalist suurõppust Zapad, peame sündmuste arenguid Ukrainas ja selle piiride lähedal jälgima eriti tähelepanelikult,“ sõnas riigipea.

Arutati jätkuvat koostööd digivaldkonnas. Eesti riigipea tunnustas Ukraina kolleegi kiirete arengute eest e-riigi ja digi-ID juurutamisel. Riigipead arutasid ka teiste Ukrainas käivate oluliste reformide kulgu.

Ukraina president Volodõmõr Zelenski esitas Eesti riigipeale kutse augusti lõpus Kiievisse töövisiidile tulla, et osaleda Krimmi platvormi tippkohtumisel. Eesti riigipea võttis kutse vastu.

Head Uudised GoodNews