1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eesti riigipea sõidab äridelegatsiooniga ametlikule visiidile Küprosesse
Eesti riigipea sõidab äridelegatsiooniga ametlikule visiidile Küprosesse

Eesti riigipea sõidab äridelegatsiooniga ametlikule visiidile Küprosesse

President Alar Karis kohtub homme Nikosias Küprose riigipea Níkos Christodoulídisega, et tihendada Eesti ja Küprose poliitilisi ja majandussuhteid ning arutada julgeolekupilti Euroopas ja kitsamalt Vahemere piirkonnas.

Riigipea on koos abikaasa Sirje Karisega homme ja ülehomme ametlikul visiidil Küprosel. Teda saadavad Riigikogu liige ja Eesti-Küprose parlamendirühma esimees Kristo Enn Vaga ning äridelegatsiooni kuuluvad ettevõtete Admirals Group, Amisco, Datel, DefSecIntel, Saaresalu, Sillamäe Sadam ja Taltech Kuressaare Kolledži nagu ka Eesti Kaubandus-Tööstuskoja esindajad.

Homme kohtub Eesti riigipea Küprose presidendi Níkos Christodoulídise ja parlamendispiikri Annita Demetriouga. Kõne all on Ukraina toetamine, Venemaa agressioonisõda ja julgeolekumured mõlema riigi lähiregioonis. Samuti keskendutakse Eesti ja Küprose suhete tihendamisele, näiteks majandus- ja digikoostöös. Eesti ja Küpros tähistavad mõlemad tänavu 20 aasta möödumist Euroopa Liiduga liitumisest.

Kõne all on Ukraina toetamine, Venemaa agressioonisõda ja julgeolekumured mõlema riigi lähiregioonis. Samuti keskendutakse Eesti ja Küprose suhete tihendamisele, näiteks majandus- ja digikoostöös.

Vabariigi President avab homme Eesti ja Küprose ärifoorumi ning kõneleb majanduskoostöö tihendamisest Küprose kaubandus- ja tööstuskoja vastuvõtuüritusel. Samuti külastab ta Küprose Ülikooli, kus peab loengu Eesti digiühiskonnast ja majandusest ning välispoliitilistest ja julgeoleku väljakutsetest Läänemere ja Vahemere piirkonnas.

Neljapäeval kohtub president Karis ÜRO eriesindaja ja rahuvalvejõudude juhiga Küprosel Colin Stewartiga ning külastab Kadunud isikute komiteed, mis tegeleb 50 aastat tagasi toimunud konfliktis hukkunute säilmete otsimise, tuvastamise ja lähedastele tagastamisega.

Veel külastab Eesti riigipea Küprose Instituuti, mis on teadusliku ja tehnoloogilise suunitlusega mittetulunduslik uurimis- ja haridusasutus. Ta tutvub seal laboritega, mis tegelevad droonide ning kunstipärandiga.

Visiidi lõpus tutvub riigipea Küprose kriiside väljaõppekeskusega CYCLOPS (Cyprus Center for Land Open Seas and Port Securit). Tegemist on Euroopas ainulaadse piirkondliku kriisiväljaõppekeskusega, kus koolitatakse peamiselt piirkonnariikide eksperte sanktsioone täitma, piiri valvama, salakaupa avastama, bioloogilisi ja tuumarelvi tuvastama ning palju muud.

Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis kohtub Küprose esileedi Philippa Karsera Christodoulídisega, kellega koos külastab Christos Stelios Fondi rehabilitatsioonikeskust, Piiskop Makarios III Haigla vastsündinute osakonda ning Küprose arheoloogiamuuseumi.

Riigipea jõuab Eestisse tagasi neljapäeva hilisõhtul.

Head Uudised GoodNews