1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti ülikoolides hakatakse õpetama era- ja riskikapitali õppeainet
Eesti ülikoolides hakatakse õpetama era- ja riskikapitali õppeainet

Eesti ülikoolides hakatakse õpetama era- ja riskikapitali õppeainet

Eesti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsioon (EstVCA) koostöös TalTechi ja Estonian Business Schooliga hakkab sel õppeaastal õpetama tudengitele ning investeerimismaailma huvilistele era- ja riskikapitali õppeainet.

EstVCA tegevjuht Kadri Lindpere sõnul täiendab era- ja riskikapitali õppekava tervikliku ja praktilise vaatega Eesti ülikoolide õppekava. Õppeaine on mõeldud eelkõige tudengitele, kuid sellega saavad ülikoolide kaudu liituda ka teised era- ja riskikapitali valdkonna huvilised.

“Möödunud aasta kevadsemestril alustasime õppeainega Eestis esmakordselt ning huvi ainekava vastu oli üle ootuste suur. Kuna tagasiside oli vägagi positiivne, jätkame ka sellel õppeaastal,” sõnas Lindpere ning lisas, et Eesti eeskujul on täna sarnaseid programme kaalumas ka näiteks Leedu ja Poola.

Eestis on tänaseks tegutsemas enam kui kakskümmend erineva investeerimisstrateegiaga era- ja riskikapitali fondi, kelle juhitavate varade väärtuseks on üle 2 miljardi euro ning Startup Estonia andmetel tegutseb tänasel hetkel Eestis 1445 iduettevõtet. Õppeaine eesmärgiks on anda ülevaade era- ja riskikapitali fondide toimimisest ning rollist eri arengufaasis ettevõtete arendamisel ja kasvatamisel. Õppeaine kestab kaheksa nädalat ja koosneb seitsmest teemaplokist.

Estonian Business Schooli prorektor Maarja Murumägi kinnitas, et tudengite seas osutus uus ainekava ülimenukaks ja sai hea tagasiside osaliseks. TalTechi majandusanalüüsi ja rahanduse instituudi lektor Kalle Ahi tõi välja, et uues õppeaines saavad kokku ülikooli ja erasektori soov anda tudengitele praktiline vaade majandussektori toimimisest ning kaasata tudengid varakult praktikasse. “Arvestades teema järjest kasvavat olulisust tulevikus, on era- ja riskikapitali temaatikale ülikoolide õppekavades seni veel suhteliselt vähe tähelepanu pööratud. Loodud kursus aitab kindlasti kaasa valdkonna olulisuse teadvustamisele,” lisas ta.

Eesti ja rahvusvahelise praktika alusel loodud õppeaine lektoriteks on kogenud fondijuhid ja valdkonna eksperdid. Oma teadmisi jagavad tudengitega Kristjan Kalda (BaltCap), Heidi Kakko (UniTartu Ventures), Martin Kõdar (BaltCap), Kristjan Laanemaa (Karma Ventures), Hendrik Reimand (Katana), Yrjö Ojasaar (Change Ventures), Indrek Kaldoja (eAgronom), Linda-Riin Võeras (Karma Ventures) ja Mihkel Kolk (Deca Legal) ning ülikoolide poolt Kalle Ahi (TalTech) ja Aet Toots (EBS).

TalTechis alustab ainekava 8. veebruaril 2023 eestikeelse ja EBSis 8. märtsil 2023 ingliskeelse õppena. Valdkonnast huvitatuil on õppekava võimalik omandada ka täiendkoolitusena, kuid kohtade arv on piiratud.

Registreeruda saab allolevatel linkidel:

  • TalTech: SIIT!
  • Estonian Business School: SIIT!
Head Uudised GoodNews