1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Vabaõhumuuseum kutsub 1. mail suurele kevadlaadale
Eesti Vabaõhumuuseum kutsub 1. mail suurele kevadlaadale

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub 1. mail suurele kevadlaadale

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub 1. mail suurele kevadlaadale.

Ürituse koordinaatori Mirey Ulmi sõnul on selle aasta kevadlaat üheaegselt pidulik ja argine. „Tutvustame vana kalendri värvikat ülestõusmispühade kombestikku õpitubade ja kaunite kontsertesitlustega. Samal ajal, kui Setumaal ja Peipsiveerel peetakse pühi, on aga kõikjal üle Eesti käimas vilkad kevadtööd ning neistki saab muuseumiõuedel osa,“ sõnas Ulm.

Külavainul saab iga soovija suures pajas mune värvida ja neid munaloomkal veeretades osavuse proovile panna. Setude ja udmurtide pühadekombeid esitlevad leelokoor Sõsarõ, ansambel Ošmes, Ülle Paltser ja Elvi Nassar. Taredes tutvustatakse ukraina munakirjamiskunsti, õpetatakse meisterdama kaitsenukku ja küpsetatakse erilist seitsmest kihist koosnevat vanausuliste pühadesaia kulitši.

Kõik lapsed on oodatud Rusi taluõuele, et roopilli meisterdada ja karjasemänge mängida. Kolga talus saab kevadlille potti istutada, et teha südamlik emadepäevakingitus. Näeb Are Uderi õpetlikku lasteetendust „Lopi ja Lapi” Kreutzwaldi jutu ainetel.

Roosta taluperel on käimas kevadised talutööd, kuid õhus on ka armastust. Elevil peretütred ootavad õhtuseid ehalkäijaid ja ka naabertalu noored mehed, kes on kogunenud lammaste varjualust ja küülikutepuuri ehitama, ei unusta üleaedsetele tüdrukutele silma visata.

Suurel kevadlaadal pakutakse eestimaist käsitööd ja head kodumaist toidukraami. Avatud on 1930. aastate stiilis kohvituba ja rahvuslikust köögist inspireeritud Kolu kõrts.

Head Uudised GoodNews