1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Vabaõhumuuseum kutsub osalema esimestel Vastlaolümpiamängudel!
Eesti Vabaõhumuuseum kutsub osalema esimestel Vastlaolümpiamängudel!

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub osalema esimestel Vastlaolümpiamängudel!

Eesti Vabaõhumuuseumis on tänavu võimalik end tõelise olümpiakangelasena tunda. 23. veebruaril, vahetult enne vastlapäeva, saavad tähtpäevakombed selgeks sportlikul ja mängulisel viisil. Liulaskmisest, kadaajamisest, vurrikeerutamisest ja teistest vastlakommetest on inspireeritud ilmakindel taliolümpiarada, mida koos pere ja sõpradega läbida.

Ürituse peakorraldaja Einike Sooväli sõnul on läbi aegade armastatud vastlapäeval sportlikku meelelahutust. „Vanad eestlased kindlustasid endale hea linakasvu saanide, regede või kelkudega pikka liugu lastes ning ajasid mustuse ja hädad kada veeretades põllule. Tänapäeval on talispordipäevade eesmärgiks jõu ja vastupidavuse proovilepanek. Kaks asja kokku viies oleme loonud lõbusa vastlaolümpiaraja, mis sobib igale vanusele ja mille aladest saab osa võtta iga ilmaga. Kui ka tali taeva jääb või sealt pussnuge tuleb, siis meie lustimata ei jäta!“ sõnas Sooväli.

Vastlakombeid ja -tarkusi tutvustav olümpiarada on 23. veebruaril avatud kella 11-16. Võistlusrada algab ettevalmistusega, kus vastlavurri keerutades saavad soojaks nii sportlase kui ka vurri kondid. Jõud, vastupidavus ja nutikus pannakse proovile sellistel võistlusaladel nagu kadahoki, suusa(lina)hüpped, hundilaskesuusatamine, iluuisutaja imevigurid, popsi bobisõit ja setu slaalom. Rajalt ei puudu ka virgutav dopingupeatus, kus vastlapuna proovides saavad põsed terveks aastaks rõõmsalt rõõsaks. Olümpiaalad läbinud sportlastele riputatakse kaela vastlamedal.

23. veebruari õhtu retrodisko „Õhus on armastust!“ tarvis tasub aga oma tantsukingad läikima lüüa, sest muusikaline ajarännak viib kuumadest kuuekümnendatest metsikute üheksakümnendateni. Vanemaid ja moodsamaid hitte mängib DJ Toomas Tuude. Vahepalad viivad 1964. aastasse, mil valmis muuseumis õige pea avatav kolhoosi kortermaja.

Vastlapäeva ja võinädala toimetustest saab vabaõhumuuseumi taludes osa terve nädala – 24.-28. veebruarini. Talvised pidupäevad lõpetab suur õigeusu ja vanausuliste Maaslenitsa 29. veebruaril.

Head Uudised GoodNews