1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. EKSKLUSIIV I ÜRO noordelegaat Linda Luts: loodan ka teistes noortes tekitada huvi välispoliitika vastu
EKSKLUSIIV I ÜRO noordelegaat Linda Luts: loodan ka teistes noortes tekitada huvi välispoliitika vastu

EKSKLUSIIV I ÜRO noordelegaat Linda Luts: loodan ka teistes noortes tekitada huvi välispoliitika vastu

Eesti Noorteühenduste Liidu ja Välisministeeriumi koostöös valiti uus ÜRO noordelegaat – 20-aastane Linda Luts. Uurisime temalt, mis on noordelegaadi ülesanded, millised on tema enda eesmärgid ning olulised teemad.

Haruldane ja ainulaadne võimalus andis inspiratsiooni

Linda tõdeb, et kui aus olla siis tema kandideerimine ÜRO noordelegaadiks tuli talle iseendale ka üllatuseks. “Kui nägin konkursi kuulutust, siis tundus see mulle väga huvitava võimalusena, kuid siis otsustasin, et ma ikka ei hakka proovima, sest kartsin, et mul ei ole võimalust sinna saada. Ja siis umbes kaks nädalat hiljem, kuus tundi enne kandideerimise tähtaja lõppu, rongis olles ja aknast välja vaadates sain aru, et selline võimalus on haruldane ja ainulaadne ning, et ma pean proovima, sest muidu ma kahetsen seda ja siis hakkasingi suure tuhinaga kirjutama motivatsioonikirja!” meenutab ta.

Linda selgitab, et noordelegaadiks olemine tähendab mitmeid asju. Esiteks on noordelegaat osa ametlikust Eesti ÜRO delegatsioonist ning tal on võimalus esindada Eesti noori peaassambleel, komisjonides ja nõukogudes ja läbi selle anda ka enda perspektiivi teemadel, mis puudutavad noori. Teiseks tutvustab noordelegaat eesti noortele ÜRO-d, selle struktuuri ja eesmärke ja järjepidevalt hoiab noori kursis sellega, mis ÜRO-s toimub parajasti.

Ta kirjeldab, et ÜRO noordelegaadiks kandideerides tuli saata alguses kandideerimisvorm.

Selle raames tuli kirjutada inglisekeelne motivatsioonikiri ning CV ehk elulookirjeldus, mis annaks ülevaate inimeste senistest tegevustest ja saavutustest. Vormi käigus küsiti ka mitmeid küsimusi, mis peegeldavad inimese maailmavaadet. Seejärel oli esimene intervjuuvoor Eesti Noorte Liiduga, mis toimus Zoomis ning teine intervjuuvoor toimus juba Välisministeeriumis koos vastavate ametnikega.

“Konkurents on kindlasti suur, kuid mina sain kohtuda alles viimases voorus olevate noortega,” räägib ta.

Tegus noor naine, kes peab oluliseks inimõigusi ja jätkusuutlikku arengut

Linda on pärit Tallinnast. Ta on tudeng Tartu Ülikoolis ning õpib bakalaureuse teisel aastal riigiteadusi. Kõrvaleriala on ta võtnud endale usuteaduskonnast, kus õpib maailma usundeid – ta selgitab, et see aitab tal paremini mõista erinevaid kultuure. Ta on ka Riigiteaduste Seltsi liige ning korraldab aktiivselt sündmuseid ürituste komisjoni raames. Vabal ajal kohtab teda tavaliselt kuskil kohvikus, kus ta tavaliselt võib olla mitu mitu tundi arvuti taga lugedes, kirjutades ja tehes mida iganes parajasti vaja teha.

“Samuti võib mind tihti näha Toomemäel jalutamas vara hommikul kui ka hilisõhtul, kuna see on minu lemmikkoht terves Tartus. Ja üleüldse on jalutamine ja matkamine mulle südamelähedane!” räägib ta.

Kõige olulisemad on tema jaoks inimõiguste ja jätkusuutliku arenguga seotud teemad. “Näiteks aina rohkem on näha, et võrdõiguslikkuse teemadega on tõelised probleemid ning need probleemid ei ole kuskil kaugel ookeanide taga, vaid siinsamas meie armsas Euroopas, nagu näiteks Poolas või Valgevenes. Kuid ka siinsamas meie kodulinnades on näha religiooni, rassi või soopõhist diskrimineerimist!” tõdeb ta.

Oma elu motoks peab ta lauset “Kõik juhtub põhjusega” ning sedagi, et tuleb leida rõõmu ja õnne väikestes asjades. “Näiteks kui näen vihma, siis selle asemel, et kurvastada, et peab kummikud jalga panema olen pigem rõõmus, sest loodus saab juua!” kirjeldab ta.

Soov tekitada noortel huvi välispoliitika vastu

Linda isiklik eesmärk on võimalikult palju õppida läbi ÜRO noordelegaadi kogemuse ja osaleda nii paljudes projektides, seminarides ja koosolekutes. “See kõik on minu jaoks nii uus ja põnev ja ma loodan, et ma saan selle põnevusega nakatada ka teisi noori ja neis tekitada huvi välispoliitika vastu!” loodab ta.

Kindlasti soovib ta lõpetada õpingud ning kätte saada ka magistrikraadi. Ta loodab, et tulevikus on tal võimalus töötada Välisministeeriumis. “Kuid mitte miski pole kunagi kivi sisse raiutud ja paar kuud tagasi poleks ma ka unistada osanud, et olen ÜRO noordelegaat. Nii et ma vaatan, mis elu toob!” ütleb Linda Luts.

Head Uudised GoodNews