1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. ELAGU ELEKTER! Tallinnas Poska tänaval avati vanim betoonelektripost Eestis
ELAGU ELEKTER! Tallinnas Poska tänaval avati vanim betoonelektripost Eestis

ELAGU ELEKTER! Tallinnas Poska tänaval avati vanim betoonelektripost Eestis

Kadriorus Jaan Poska tänaval avati täna ametlikult uus vaatamisväärsus – Eesti vanim betoonelektripost, mis Elektrilevi ja Tallinna linna koostöös renoveeriti, paigaldati uude asukohta ja varustati nüüd ka infotahvliga.

Tallinna keskkonna- ja kommunaalvaldkonda kureeriva abilinnapea Vladimir Sveti sõnul arvestati Jaan Poska tänava rekonstrueerimisel igati selle asumist miljööväärtuslikus piirkonnas. „Lisaks liiklejate vajadustele ja elanike ootustele pöörati suurt tähelepanu ka ajaloo- ja kultuuripärandi hoidmisele. Üheks huvitavamaks näiteks on kahtlemata enam kui 90 aasta vanune elektripost, mida rekonstrueeritud tänaval küll enam vaja ei olnud, kuid mis Elektrilevi ja linna koostöös väärikalt eksponeeritud sai,“ rääkis Svet. „Meie ajalugu ja kultuuripärand koosnebki ka paljudest väikestest, kuid olulistest detailidest, mille säilitamine ajaloolise mälu jaoks on väga vajalik.“

„Kadriorus veedavad meelsasti oma vaba aega nii linlased kui ka linna külalised. Seepärast on mul hea meel selle üle, et Poska tänav on nüüd veel ühe vahva vaatamisvääruse võrra rikkam,“ lisas Kesklinna vanem Monika Haukanõmm. „Käesoleval sügisel paigaldati ajaloolise elektriposti juurde ka infotahvel ja nüüd on kõigil huvilistel võimalik teada saada, mille poolest see post eriline on.“

Raudbetoonist elektriposti paigaldas Poska tänavale Tallinna Linna Elektrijaam aastatel 1928–1929. Post on selle ajaperioodi ainsa esindajana säilinud tänapäevani. Analoogne õõneskonstruktsiooniga post paiknes ka L. Koidula ja J. Poska tänavate ristmikul Kadrioru pargi servas veel kuni eelmise sajandi viimase kümnendini. Ajaloolise raudbetoonist elektriposti renoveerimine ja infotahvli avamine on osa Elektrilevi ajaloo pärandi projektist, mis seotud novembris 2023 tähistatava „100 aastat Eesti ülemaa elektrivõrgust“ juubeliga.

Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm nentis, et kuigi elekter on tänapäeval justkui inimõigus, siis antud ajalooline elektripost meenutab meile, et see pole mitte alati nii olnud ning elektri olemasolu meie kõigi kodudes on tegelikult paljude inimeste ja aastakümnetepikkuse pingutuse tulemus. „Ka täna on meil sajad inimesed igapäevaselt panustamas selle sama eesmärgi nimel – et kodud oleksid soojad ja meie ümber oleks valgust. Sõltume elektrist üha enam ja peame selle tagamiseks jätkuvalt aktiivselt tegutsema,“ kommenteeris Härm.

Omaaegsete ajalehtede põhjal plaaniti raudbetoonpostide kasutamist 1920. aastate teisel poolel ka Pärnus. Valmistajaks pidi saama kohalik ehitusmeister Klein, kuid edasist teavet nende paigaldamisest, rääkimata mõnest tänaseni säilinud postist, ei ole. Raudbetooni võidukäik elektripostidena algas 1960. aastate algul ja lõppes 1990. aastate keskel.

Vladimir Svet sai Elektrilevilt kingituseks raamatu.
Head Uudised GoodNews