1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Estonia poistekoor võitis Venemaal konkursi
Estonia poistekoor võitis Venemaal konkursi

Estonia poistekoor võitis Venemaal konkursi

Rahvusooper Estonia poistekoor osales 5.-7. juunini Petrozavodskis rahvusvahelisel vaimuliku muusika festivalil, kus saadi Grand Prix.

Konkursil osales 12 laste- ja noortekoori. Estonia poistekoori juhatas Hirvo Surva, kaasas olid ka koormeister Maret Alango, vokaalpedagoog Kaja Post ja kontsertmeister Andres Lemba.

Konkursil oli ette nähtud kolme teose ettekandmine: vaimulik teos, kodumaise helilooja teos ja rahvamuusikateos või töötlus. Estonia poistekoor esitas vaimuliku teosena Sergei Rahmaninovi „Богородице Дево, радуйся”, kodumaise helilooja teosena Arvo Pärdi „Solfeggio” ja rahvamuusikateosena Veljo Tormise „Küla kuuleb”.

Surva sõnul oli žürii poistekoori esinemisega väga rahul. Poisid said vaimuliku teose eest eripreemia. Žüriiliige, Peterburi Riikliku Konservatooriumi dotsent Larissa Jarutskaja kiitis Estonia poistekoori väga, lisades, et sellist vene muusika interpretatsiooni ja esitust ei olnud ta varem kuulnud isegi mitte vene kooride esituses.

Festivali raames toimus Surva meistriklass. Avatud proov oli osavõtjaterohke ja väga suurt huvi tunti Eesti koorilaulutraditsioonide vastu.

Estonia poistekoori asutas 1971. aastal professor Venno Laul RAM-i poistekoorina. Hiljem kandis see üle kümne aasta Eesti Poistekoori nime. Alates 1997. aastast kuulub koor Estonia koosseisu. 2001. aastal asus kunstilise juhi ja peadirigendina ametisse Hirvo Surva. 2018. aastal kuulutas Eesti Kooriühing poistekoori aasta kooriks.

Head Uudised GoodNews